Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubljanom cirkulira Pahorov papir

Tajni plan Slovenije: Blokada ostaje dok Kosor sve ne ispuni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubljanom cirkulira papir kojim vlada Boruta Pahora tumači što je sve Slovenija dobila dosadašnjom blokadom.

U tom papiru, u koji je uvid imao Jutarnji list, objašnjava se koja je razlika između prijedloga Francuske iz prosinca prošle godine, koji je Slovenija odbila, i sadašnjeg rješenja.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Zabrinjava ga Ljubljanska banka Pahor: Blokade neće biti

Slovenija sada kao dobitak vidi to što smatraju priznanjem da granični problem s Hrvatskom nije bilateralno nego EU pitanje, to što Hrvatska sada priznaje da je prejudicirala granicu i to što će Slovenija odblokirati samo ona poglavlja koja su blokirana zbog granice, ali će zadržati neka kao rezervu ako Hrvatska ne ispuni svoje obveze. Time Slovenija priznaje da nema pravnih argumenata za držanje u blokadi tih poglavlja, osim ponovno bilateralnih. U petak bi Hrvatska trebala otvoriti ili privremeno zatvoriti 11 poglavlja te se nastavljaju pregovori sa Slovenijom oko arbitražnog sporazuma o rješenju granice.

Samo je postignut dogovor o načinu rješenja

Kako je EU samo promatrala dogovor predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora, ni u Uniji ne znaju sve pojedinosti tog dogovora. Zato kažu da niti jedna strana, ni Zagreb, ni Ljubljana, nije rekla da je postignut dogovor o granici nego samo da je postignut dogovor o načinu rješenja. Izvori Jutarnjeg lista potvrđuju da je drugi prijedlog Ollija Rehna prihvaćen ne kao konačni dogovor o arbitraži nego kao polazna točka za dalje pregovore, koji će se nastaviti već u petak u Bruxellesu. 'To je ustupak Sloveniji na neki način, ali ne znači da se prejudicira rješenje u korist Slovenije', kažu izvori u Bruxellesu.

Diplomati u EU kažu kako su očekivali da će se i u Hrvatskoj i u Sloveniji voditi 'živa debata' o dogovoru kojim je pronađeno rješenje za deblokadu, ali se nadaju da ta debata neće eskalirati i vratiti sve u prijašnje stanje.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene