Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Beograda

'Tadićeva ograda da je to privatno je ograđivanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet srbijanskog predsjednika Tadića Vukovaru, te njegovo žaljenje i isprika za žrtve izrečena na Ovčari, bila je jedna od glavnih vijesti u Srbiji. Vlast Tadićevu gestu podupire, oporba je osuđuje.

Knez Mihajlova ulica bila je cijeli dan užurbana kao i obično. Da je Tadićev posjet Ovčari bio povijesan, svjedoče tek naslovnice novina. Radikalni povici protiv odlaska u Vukovar utihnuli su. Danas su oni koji su osudili odlazak srbijanskog predsjednika bili neraspoloženi za izjave. 'To je prošlost. Oni mogu mutiti na političkom planu u Srbiji još neke stvari, ali taj proces je nepovratan', smatra Drago Kovačević, koordinator Srpskog nacionalnog vijeća.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

Drago Kovačević bio je gradonačelnik Knina do Oluje. Sad živi u Beogradu i nije pobornik predsjednika Tadića. Ipak, pozdravlja njegov posjet Ovčari. 'Mislim da su on i Josipović u jednoj novijoj modernoj priči i da je ovo nužni uvjet da se povede pravi dijalog između srpskih i hrvatskih političara odnosno između Srbije i Hrvatske', dodao je.

Šansa za mlade

'Politika se priklanja općem raspoloženju naroda' Predsjednici su se jučer zaklinjali da svojim činom daju šansu mladima i njihovoj zajedničkoj budućnosti. Dvadesetsedmogodišnji redatelj Lazar Bodroža smatra kako su mladi već uspostavili svoje veze, a da su političari na Ovčaru trebali otići i ranije. 'Tu postoji jedna vrsta neprijatnosti zbog svega što se dogodilo, postoji u komunikaciji i postojat će još mnogo godina', rekao je Lazar.

Ipak bolje ikad nego nikad, no smatra kako se na obje strane politika još uvijek previše klanja općem raspoloženju naroda. Smatra da bi političari trebali imati više hrabrosti. 'Samo to Tadićevo ograđivanje da ide privatno je jedna vrsta ograđivanja od tog čina, a s druge strane mislim da je to apsolutno dobro', dodaje Bodroža.

Balkan voli simboliku

Profesor beogradskog sveučilišta Ljubiša Rajić kaže kako je simbolika nešto što balkanski narodi vole, no mnogo bitnijim smatra neke druge stvari koje su se već ostvarile. 'Bitnije da je ostvarena suradnja ekonomije, borbe protiv kriminala', rekao je Rajić.

>> 'Došao sam pokazati da je Srbija danas drugačija zemlja'

Simbolično zaključivanje jednog dijela zajedničke povijesti, slažu se svi sugovornici, bilo bi znatno snažnije da se otkrije još sto nestalih. Tada bi priča zaista dobila smislen kraj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene