Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija ima očekivanja od Hrvatske

Tadić se boji da će Gotovina biti oslobođen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izrazio je bojazan da bi Hrvatska mogla ometati proces protiv generala Gotovine u Haagu.

Tadić smatra da bi Gotovina mogao biti oslobođen zbog nedostatka dokaza te ocijenio da će njegov susret s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem imati smisla ako bude izgledno da će se rezultati susreta moći pokazati građanima i u jednoj i u drugoj zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit

'Novi predsjednik Hrvatske lijepo je naglasio da je za njih veoma važno da se Ratko Mladić nađe u Haaškom tribunalu, no ja bih dodao da je to mnogo važnije za Srbiju', rekao je Tadić u razgovoru za najnoviji broj beogradskog tjednika 'Vreme'.

Istodobno je upozorio na postupak što se u Haagu vodi protiv hrvatskih generala. 'Za Srbiju je važno i da Hrvatska u Haag dostavi sve dokumente u svezi s optužbom protiv Ante Gotovine. U njegovu slučaju riječ je o izvršenju teških ratnih zločina nad Srbima i ne bi bilo dobro da Hrvatska ometa proces i otkrivanje pune istine time što se dokumenti ne dostavljaju sudu', istaknuo je Tadić.

Izjavio je kako Srbija ima loše iskustvo u 'slučaju Haradinaj', kada su, po njegovim riječima, ubijani svjedoci i netragom nestajali dokazi. Izrazio je bojazan da bi se slično moglo dogoditi i sa suđenjem Gotovini.

'Susret s Josipovićem treba biti izuzetno dobro pripremljen'

Podsjećajući da Josipovića poznaje otprije, Tadić je kazao kako s pozornošću prati prve dane njegova mandata. Prema njegovim riječima, bilo bi jako nepovoljno za odnose Srbije i Hrvatske ukoliko bi se kojim slučajem dogodilo da Gotovina bude oslobođen zbog, kako je rekao, takozvanog nedostatka dokaza.

Kad je riječ o Tadićevu susretu s novim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, Tadić smatra da 'taj susret treba biti ozbiljno pripremljen, a ne da bude dio političkog dekora. Hrvatska ima očekivanja od Srbije, Srbija ima očekivanja od Hrvatske. Treba priznati te obostrane interese, obostrana prava, vidjeti gdje su ti interesi zajednički, treba raditi na svim tim poljima, korak po korak poboljšavati naše međusobne odnose', istaknuo je Tadić.

Po Tadićevim riječima, pitanje osiguranja povratka izbjeglih Srba, povrat njihove imovine i poštivanje njihovih ljudskih i manjinskih prava neka su od važnih pitanja kojima se trebaju baviti čelnici obiju zemalja. Naglasio je kako bi susret s Josipovićem trebao biti prilika i za razmjenu mišljenja o kažnjavanju optuženih za ratne zločine i suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu.

'Ali, idemo se na početku dogovoriti o tome što su standardi naših političkih odnosa, što su osnovna načela na kojima možemo graditi najbolje moguće prijateljske veze. Simpatično je kad se govori o ispruženoj ruci suradnje. Idemo vidjeti hoće li djela potvrditi te riječi', poručio je Tadić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene