Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vukovarska bolnica

Tadić sa sobom u Vukovar donio nevažnu dokumentaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokumentacija koju je sa sobom donio Tadić u Vukovar očito i nije tako bitna.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice Vesna Bosanac predočila je novinarima preslik dokumentacije vukovarske bolnice koja je tijekom posjeta srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića Vukovaru predana predstavnicima Ministarstva branitelja te je s tim u vezi rekla da su 'od 25 vraćenih protokola samo četiri vrlo važna, a ostali nemaju takav značaj'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Da je negdje ne bi uhitili Dr. Vesna Bosanac: Bojim se putovati izvan Hrvatske Slika nije dostupna Interpolove tjeralice Bosanac: Tjeralica je nebulozna, jedno se govori, drugo radi

Od dokumenata najvažnije su tri bilježnice u kojima je osoblje bolnice rukom evidentiralo sve bolesnike primljene na liječenje s brojem povijesti bolesti zaključno s 18. studenim 1991. te popis s 517 poginulih osoba u Vukovaru koji je sastavio Tomislav Hegeduš, zadužen u bolnici za evidenciju poginulih, rekla je Bosanac.

>> Liječnici dragovoljci osudili objavu registra branitelja

'Međutim, osim važnosti koje te tri bilježnice i popis poginulih imaju za nas, to ipak nije originalna bolnička dokumentacija čiji povrat tražimo', istaknula je, dodajući da bolnica, osim povijesti bolesti koje su pojedini pacijenti osobno iznijeli iz Vukovara, ne raspolaže niti s jednim originalnim takvim dokumentom jer su svi, nakon 18. studenoga i sloma vukovarske obrane, odneseni u Vojno-medicinsku akademiju i Vojni sud u Beogradu. Bosanac od srbijanskih vlasti traži i očekuje da dostave originalne protokole s originalnim povijestima bolesti i rengenskim snimkama koji su 20. studenoga bili pripremljeni pokraj svakog bolesnika.

Navela je kako među vraćenim dokumentima ima vrlo različitih, a među njima je, primjerice, i popis evidencije s odjela patologije vukovarske bolnice do 1988. godine.

Stanimirovićeve izjave su sramotne

Za stajališta predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, koje je iznio u razgovoru za nedjeljnji broj beogradske Politike, rekla je da su sramotni jer pokazuju koliko ne cijeni žrtve Vukovara iako među njima ima i građana srpske nacionalnosti, a u vezi s njegovom izjavom da su se u bolnici skrivali hrvatski branitelji preodjeveni u bolesnike rekla je kako su u bolnici boravili tek pripadnici osiguranja bolnice te da nije bilo nikakvih preodjevenih branitelja.

Podsjetila je da je 20. studenoga 1991., dva dana nakon što su u Vukovar ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba, iz bolnice odvedeno 255 ranjenika, medicinskog osoblja i civila, od kojih je 200 ubijeno na Ovčari, a za ostalima se traga. Po njezinim riječima, u vrijeme sloma vukovarske obrane u bolnici je bilo 450 ranjenika i bolesnika, od kojih 170 vrlo teških i nepokretnih, te oko 350 članova medicinskog osoblja i članova njihovih obitelji i velik broj civila koji su u bolnici potražili sklonište.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene