Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na prigovore

Slovenija: 'Arbitražni sporazum ne može se otkazati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u srijedu da je arbitražni sporazum s Republikom Hrvatskom na snazi i da se od njega prema međunarodnom pravu ne može odustati, reagirajući tako na tvrdnje nekih oporbenih stranaka i pojedinaca da bi vlada trebala odustati od sporazuma.

'Arbitražni sporazum je kao međunarodni ugovor na snazi od 29. studenoga 2010. godine, od njega se ne može odustati niti se može opozvati', pojasnilo je za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

'Mlake reakcije'

Arbitražni sporazum je kao zaključni međunarodni ugovor koji je neopozivo važeći i na snazi. Prema članku 56. Bečke konvencije o ugovornom pravu iz 1969. godine međunarodni ugovor ne može biti predmet otkazivanja i od njega se ne može odustati, ako u ugovoru nema odredbe o prestanku njegova važenja, navodi slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Više slovenskih udruga i stranaka kritiziralo je slovensku vladu zbog 'mlake reakcije' povodom hrvatskog pravilnika o granicama ribolovnih područja koji je stupio na snagu početkom ove godine.

Kako te udruge i stranke navode, spomenuti hrvatski pravilnik, u kojemu je kao granica u Savudrijskoj vali između dvije države navodi tzv. 'crta sredine', znači da hrvatska strana i dalje poduzima 'jednostrane korake' u svezi s graničnim prijeporom, što bi vladi Boruta Pahora, kako navode, trebao biti dovoljan razlog da odustane od arbitražnog sporazuma.

Nekadašnji ministar prometa i istaknuti slovenski stručnjak za pomorsko pravo Marko Pavliha, te Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji predsjednik vlade Janez Janša naveli su u svojim priopćenjima da je hrvatski pravilnik o ribolovnim područjimja dokaz kako Hrvatska sporazum o arbitraži nije potpisala 'iskreno' i u 'dobroj vjeri', što bi kako dodaju mogao biti povod da ga slovenska strana opozove. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene