Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Svjedokinja iz MOL-a: Izmjenom dioničkog ugovora Hrvatska zaštitila svoja prava u Ini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenica mađarskoga MOL-a Ilona Fodor, koja je sudjelovala u pregovorima s hrvatskom Vladom o izmjenama dioničarskoga ugovora o vlasništvu u Ini, ustvrdila je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da je Hrvatska izmijenjenim ugovorom postigla bolju zaštitu svojih vlasničkih prava u nacionalnoj naftnoj kompaniji.

‘Mislim da je Hrvatska postigla bolju zaštitu svojih upravljačkih prava nego što je imala ugovorom iz 2003.’, kazala je Fodor koja je na suđenje bivšem premijeru pozvana kao svjedokinja obrane. Pojasnila je da prema odredbama prvoga ugovora Hrvatska nakon istjeka petogodišnjega roka nije mogla utjecati na volju MOL-a da proda svoj udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Tvrdi i da je izmijenjenim ugovorom, koji je s MOL-om potpisala Sanaderova vlada, hrvatska strana u Ini imala pravo prvokupa. Suprotno tvrdnjama ove svjedokinje USKOK Sanadera tereti da je za deset milijuna eura mita Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Tvrdnje tužiteljstva da je izmjenama dioničkoga ugovora između vlade i MOL-a hrvatska strana izgubila kontrolu nad Inom na ovom su suđenju ranije potvrdili i hrvatski predstavnici u upravi i Nadzornom odboru Ine. Posvjedočili su i da je Ina postala tvrtka u sastavu MOL-a te da joj je mađarski partner oduzeo dio tržišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovio svjedočenje Suđenje Ina-MOL: Fazekas tvrdi da pet milijuna eura na računu Roberta Ježića nije bilo namijenjeno Sanaderu Slika nije dostupna Nastavak suđenja za INA-MOL Svjedočio Robert Ježić: Plaćali su se troškovi dečka Sanaderove kćeri u New Yorku, to je koštalo 250.000 eura

>> Bacs: Nakon izmjene ugovora 2009. u Ini se poboljšao model upravljanja

Ilona Fodor, međutim, tvrdi da je još u ugovoru iz 2003. postojala odredba kojom se branila konkurencija Ine i MOL-a na hrvatskom tržištu, koja nije izmijenjena niti 2009.

Kazala je i da su pregovori između MOL-a i vlade bili vrlo teški te da je tijekom sastavljanja ugovora u zadnji čas izostavljena odredba da će Ina, ako se ne izdvoji plinsko poslovanje, moći reotkupiti podzemno skladište plina.

Na pitanje Sanaderove obrane, svjedokinja je kazala da je prije izmjena dioničkoga ugovora Ina bila u teškoj financijskoj situaciji te da se morala konsolidirati. No, MOL ju je, kazala je, zbog mađarskih propisa mogao kreditirati jedino po tržišnim uvjetima.

Kazala je i da se na početku pregovora razmatrala opcija razmjene dionica između hrvatske Vlade i MOL-a. Mađarska bi kompanija na taj način stekla 19 posto dionica Ine, a hrvatska Vlada pet do deset posto dionica MOL-a, no od tog se odustalo zbog neplaniranih poremećaja na burzi.

Suđenje se nastavlja poslijepodne, kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti pravni savjetnik MOL-a Gyorgy Bacsa. Osim za uzimanje deset milijuna eura mita od mađarskog MOL-a, Sanadera se u objedinjenom postupku tereti i za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od austrijske Hypo banke, koja je Hrvatskoj u vrijeme rata odobrila kredit za kupnju veleposlanstava. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene