Obavijesti Video Pretražite Navigacija
blokada u Slavoniji

Svinjogojci ne odustaju od zahtjeva, stiže i podrška iz Zagreba. Prosvjednici prozvali one koji su se sastali s ministricom: "Izdali su hrvatski narod"

Aktualno Galerija Martin Šumanovac, svinjogojac, Bošnjaci Martin Šumanovac, svinjogojac, Bošnjaci Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed svinjogojaca - 3 Prosvjed svinjogojaca - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed svinjogojaca - 2 Prosvjed svinjogojaca - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Prosvjed svinjogojaca - 1 Galerija 1/4 >>
Nastavljaju se prosvjedi nezadovoljnih svinjogojaca. Danas su simbolično traktorima stigli tik do graničnog prijelaza Županja-Orašje, gdje ih je dočekala policijska blokada. Za sutra najavljuju i podršku iz drugih gradova. Priču donose reporteri Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak i Tin Kovačić.

Prosvjednici su traktorima došli tik do granice gdje ih je dočekala policijska blokada.

"Mi smo krenuli u probijanje policijske blokade i krenuli smo na samu granicu, naši ciljevi, naši zahtjevi su jasni, mi ne odustajemo i nećemo se odreći ni Slavonije ni starih slavonskih tradicija", komentirao je član Stožera za obranu hrvatskog sela Milenko BIlić.

Na graničnom prijelazu Županja Orašje prosvjednici od ranog jutra.
Četvrti je dan prosvjeda - nezadovoljni svinjogojci griju se uz vatru.

"Ako unište slavoniju ovo će biti pusto. 10 godina sam u mirovini, dođe mi da svoju sirotinju što imam tu mogu prodati, vratio bih se u Njemačku", rekao je Franjo Marojević.

Pročitajte i ovo Očevid na mjestu eksplozije u zagrebačkom Rudešu - 3 oštećeni auto i pročelje zgrade Još jedna eksplozija u zagrebačkom Rudešu: Policija otkrila o čemu se radi

Od prosvjeda ne odustaju dok im se ne ispune zahtjevi.

"Želimo da se pod hitno zaustavi eutanazije zdravih svinja. podhitno dozvoli prometovanje zdravih svinja i da se dozvoli klanje svinja zdravih uz prethodni pregled veterinarskih službi", naglasio je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac.

Oglasio se i Krešo Beljak - poručio je da HSS jedini brine o hrvatskom selu, prozvao je kaže "notorni Domovinsko imovinski pokret".

Za politiziranje prosvjeda premijer Andrej Plenković neki dan je prozvao i Domovinski pokret, i Most i Hrvatske suvereniste.
Njihov čelnik i danas ih je podržao.

"Ja ne znam tko je ovdje u nekoj političkoj opciji. Ja sam dao potporu kao čovjek koji dolazim iz Slavonije, koji cijeli život ima svinjokolju, koji zna kako ovi ljudi žive, i moja bi bila sramota da se ja ne pojavim ovdje i dam potporu ljudima", rekao je predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Nezadovoljni su prosvjednici i time što ih jučer nije posjetila ministrica Marija Vučković, već se sastala s dijelom udruga svinjogojaca.

Pročitajte i ovo Joso Gracin Joka tuga u HGSS-u Tužan opraštaj od omiljenog kolege: "Još jedan anđeo iz redova HGSS-a pazi na nas"

"Taj dio udruga ne znam koliko je bilo i tko je bio, ali mogu nazvati što se tiče same poljoprivredne komore - to je jedan dio izdajica koji su izdali hrvatsko selo, koji su izdali hrvatski narod, i nisu se nikad nigdje pojavili na način da bi spriječili ovo što se danas radi s hrvatskim selom", komentirao je Pokrovac.

Prosvjede nastavljaju, a poručuju i da im sutra stiže podrška iz Zagreba. Reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić javio se uživo s graničnog prijelaza s BiH između Orašja i Županje gdje je najveći broj prosvjednika s traktorima. Promet je tamo još uvijek blokiran.

Reporter Kovačić razgovarao je sa svinjogojcem Martinom Šumanovcem koji je naglasio da je otkupna cijena premala za kilaže koje trenutno imaju u trećoj kategoriji.

"Ministrica je samo onima koji njoj odgovaraju dala tu cijenu, nama ostalima ta cijena nije povoljna.

Imam zdrave svinje, ne mogu ih prodati. Svi zahtjevi su dani u pregled - da se zaustavi eutanazija zdravih svinja, da se dozvoli klanje na gospodarstvima", komentirao je.

Cijeli razgovor pogledajte u prilogu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene