Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji

SVI SU ŽELJELI POMOĆI Poreznu zvali Vrdoljak, europarlamentarka Borzan i savjetnik predsjednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječka tvrtka OLT nakon predstečajne nagodbe posluje bez dugova prema državi. Dio duga je oprošten na način da se država upisala u dio vlasništva. No još 2012. godine ta je tvrtka, kojoj je jedan od većinskih vlasnika bio Željko Biloš, državi je dugovala oko 27 milijuna kuna poreza.

Ministar gospodarstva, SDP-ova euro zastupnica i savjetnik predsjednice za unutarnju politiku, oglasili su se o svojoj ulozi u aferi porezna u kojoj se bivšu šeficu tereti da je iskoristila ovlasti kako bi poduzetniku Željku Bilošu, suvlasniku osječke tvrtke OLT, pogodovala kod poreznog duga. I svi tvrde isto - samo su htjeli pomoći.

Pročitajte i ovo Ivan Vrdoljak Nakon žalbi građana Loše vijesti za bivšeg ministra: Tvrtka Ivana Vrdoljaka ostala bez dozvole za rad Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak

Osječka tvrtka OLT nakon predstečajne nagodbe posluje bez dugova prema državi. Dio duga je oprošten na način da se država upisala u dio vlasništva. No još 2012. godine ta je tvrtka, kojoj je jedan od većinskih vlasnika bio Željko Biloš, državi je dugovala oko 27 milijuna kuna poreza. Za tu su tvrtku mnogi zvali poreznu upravu u Zagrebu.

Nada Čavlović Smiljanec: 'Koji mi je motiv? Motiva nema'

Ministru Ivanu Vrdoljaku je bilo normalno zvati i pokušati naći rješenje za tvrtku koja krši zakon i ne plaća porez.

'Ministar gospodarstva kao ni predsjednik vlade ili bilo koji drugi dužnosnik, ne može prekoračiti svoje ovlasti ako zove i pita što se događa požurite s odlukama moramo imati čistu sliku nitko nikada nije tražio da se napravi neštpo protuzakoniti, ako se mogu spasiti neka radna mjesta dapače ako ne tražimo nove načine', rekao je ministar Vrdoljak.

Oko podizanja optužnice protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec u slučaju poreznog duga osječkog OLT-a spominju oko odgode porezne ovrhe nad tom tvrtkom intervenirali su osim ministra Vrdoljaka i zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu Biljana Borzan i Mate Radeljić, sada savjetnik Predsjednice Republike.

Spašavanje radnih mjesta kaže Biljana Borzan bio je i njezin motiv. I ona je zvala šeficu porezne uprave, a njezino su ime spominjali i drugi akteri priče u razgovorima s Bilošem.

'Kao socijaldemokratskoj zastupnici, interesi radnika i očuvanje radnih mjesta izrazito su mi visoko na ljetsvici prioriteta. Da, raspitivala sam se oko toga ima li šanse spasiti radna mjesta, naravno, poštujući zakone', kazala je Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Vrdoljak: Nisam prekoračio ovlasti, zvao sam Poreznu upravu da pitam za stanje

Borzan je potencijalni svjedok.

'Trenutno je postupak u tijeku. Ja sam ispitana na USKOK-u kao svjedok i rado ću se odazvati sudu ako bude potrebno', potvrdila je Borzan.

Ispisi poziva iz istrage pokazali su da je Biljanu Borzan, kao osobu koja može riješiti problem poreznog duga, u razgovoru sa Željkom Bilošem, spominjao Mate Radeljić, aktualni savjetnik predsjednice za unutarnju politiku. Ona u njega ne sumnja.

Željko Biloš i njegov odvjetnik ni danas ne žele ništa komentirati. Nada Čavlović Smiljanec jučer nam je kazala kako će odgovoriti na optužnicu, a hoće li doći do suđenja odlučit će županijski sud.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene