Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor o putu prema Europi

'Svi su naši prijatelji i sve članice žele da Hrvatska uđe u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do pravomoćnosti haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču proći će dvije godine. Pesimistični analitičari kažu da bi neke članice Europske unije upravo do tada mogle čekati i s dovršetkom procesa ratifikacije.

No za sada, put prema Europi ide planiranim tijekom, a lipanj ostaje cilj za završetak pregovora. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, za Dnevnik Nove TV, tvrdi kako ne vjeruje da će nam neke od članica Unije stvarati probleme.

Pročitajte i ovo Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

'Mislim da su svi naši prijatelji i da sve zemlje članice Europske unije žele da Hrvatska što je moguće prije završi pregovore. Možda se razlikuju u nekim nijansama, različito viđenje posebice vezano za pravosuđe ali ja sam sigurna da svi vjeruju da mi taj posao možemo obaviti', tvrdi premijerka.

Nisu svi vjerovli. Posebno su skeptične bile Velika Britanija i Nizozemska. No kako sada stvari stoje Britanci bi mogli poduprijeti završetak pregovora. Uz uvjet koji traže i Francuzi, a to je monitoring, odnosno praćenje reformi i njihovo primjenjivanje u praksi.

To se dalo naslutiti i iz izjava britanskog ministra pravosuđa.'Jako sam impresioniran napretkom reformi pravosudnog sustava koje se provode posljednjih godina', rekao je Kenneth Clark ministar pravosuđa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije. 

Austrija i Njemačka prema Hrvatskoj već godinama vode istu politiku. U prijateljski naklonjen krug ulazi i Mađarska kojoj je jedan od prioriteta u vrijeme presjedanja unijom završetak pregovora s Hrvatskom. Viktor Orban uvijek glasno lobira za Hrvatsku.

'Nije tajna da postoje špekulacije koje pokušavaju povezati učlanjenje Hrvatske s kandidatskim statusom Srbije. Moram reći da je to veoma opasna kombinacija ne samo za Hrvatsku i Srbiju već i za Europsku uniju', rekao je Orban.

>> Jandroković u Bruxellesu, RH zatvara dva poglavlja pregovora

Posla još ima: treba ubrzati neefikasno sudstvo, stambeno zbrinuti ratne izbjeglice u koju spada obnova oko 4000 kuća te rješavanje oko 700 slučajeva uništene imovine izvan ratnih područja. Zapošljavanje nacionalnih manjina u državne službe te procesuiranje osumnjičenika za ratne zločine.

'Puno smo teškog posla odradili upravo kroz izvršavanje obveza kroz izvršavanje mjerila i kao što vidite i sada u posljednjim metrima mi zapravo ispunjavamo i posljednja mjerila za zatvaranje poglavlja 23 ali i poglavlja osam', poručila je premijerka.

A kada i završimo pregovore treba proći i proces ratifikacije koji bi, ako ga neke od članica unije otegnu do pravomoćne presude generalima, mogao potrajati i do dvije godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene