Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenja se optužnica

Svi optuženici u 'velikom maestru' iznijeli obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I posljednja dvojica optuženika u slučaju 'veliki maestro', zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder i viši savjetnik u Službi prodaje nekretnina Hrvatskog fonda za privatizaciju Darko Mrkonjić u svojim su završnim riječima odbacili sve što im USKOK stavlja na teret u jednoj od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, a predstavnici USKOK-a za sutra su najavili objavu izmijenjene optužnice.

Šestooptuženi Parazajder, kojega se tereti da je bivšem potpredsjedniku HFP-a prvooptuženom Josipu Matanoviću pomogao u primanju mita i zlouporabama položaja i ovlasti, kazao je da Matanovića poznaje još od studentskih dana te da mu se dva mjeseca prije akcije 'maestro' javio zbog pjevanja na svadbi njegovog (Parazajderovog) sina, na kojoj je kasnije i uhićen pred svim uzvanicima.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara?

Matanović ga je tada zatražio da s USKOK-ovim pouzdanikom Joškom Kuzmanićem, koji se predstavljao kao izaslanik ruskih investitora, odnese novac u javnobilježnički ured i ovjeri ugovor o depozitu. Pouzdanik Kuzmanić u svom je svjedočenju kazao da je u javnobilježničkom uredu položio 150 tisuća obilježenih eura kao garanciju da će nakon dovršetka posla Matanović dobiti 1,5 milijuna eura mita.

>> 'Zaposlenike HFP-a nismo poticali na nezakonitosti'

>> Optužena odvjetnica odbacila sve USKOK-ove optužbe

No, vjerujući Matanoviću, Parazajder je, kaže, cijelo vrijeme bio uvjeren da je riječ o fiktivnom poslu kojemu je svrha da Kuzmanić kao posrednik uvjeri ruske investitore da sve napreduje po planu. Odbacio je i optužbe da je s Matanovićem od predsjednika uprave tvrtke Badel 1862 'izvukao' novac pri naknadnoj procjeni zemljišta koje nije bilo uneseno u temeljnom kapitalu te tvrtke. Sedmooptuženi Mrkonjić optužbe je odbacio rekavši da na poslu višeg savjetnika, koji i dalje obavlja, ne može donositi nikakve odluke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene