Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznat već dulje vrijeme

Hrvatski liječnici o otkriću novog organa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina irskih znanstvenika tvrdi da je u ljudskom tijelu identificirala još jedan organ - mezenterij. Svoje otkriće prvi su put objavili još 2012. godine.

Prihvati li znanstvena zajednica njihovo tumačenje, bit će to 79. organ u ljudskom organizmu. Međutim, neki su stručnjaci anatomije skeptični.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje"

Mezenterij je tkivo koje oblaže trbušnu šupljinu. Poznat je već dulje vrijeme.

''Tradicionalno u medicini, mezenterij je u stvari jedna duplikatura trbušne maramice, koja oblaže trbušnu šupljinu i na neki način fiksira crijeva da ona stoje na taj način kako stoje i kroz nju prolaze krvne žile koje opskrbljuju crijeva i odvode hranjive tvari koje su crijeva upila", pojasnio je dr. Goran Hauser.

Profesor kirurgije na irskom sveučilištu Limerick Calvin Coffey i njegovi kolege tvrde da je mezenterij zaseban organ. Do tog su zaključka došli prilikom terapijskih pristupa crijevima kada su uspjeli mobilizirati dijelove mezenterija za koje su u anatomskim udžbenicima učili da ne postoje. Neki hrvatski stručnjaci sumnjaju u otkriće i pripisuju ga razlici između anglosaksonskih i kontinentalnih udžbenika.

''Taj je korak za njih bio veliko otkriće, jer su smatrali da nešto što se dosad tvrdilo da ne postoji, mi možemo mobilizirati. Svi koji smo na kontinentu učili anatomiju, znamo da je taj mezenterij postojan, dakle nije nestao i da ga se jasno može mobilizirati'', kaže dr. Vedran Katanić.

Irski stručnjaci uvjereni su da bi nova definicija mezenterija mogla pomoći u liječenju bolesti kao i novom pristupu kirurgiji.

''Nema nikakve sumnje da je razumijevanje anatomije, embriologije, klinike i kirurgije mezenterija izrazito važno i da može pomoći u boljem pristupu pacijentima, bolestima tog dijela tijela i donošenju zaključaka vezanih uz terapiju koji su na znanstvenim osnovama", dodaje dr. Katanić.

A znanstvenoj zajednici ostaje odlučiti ima li ljudsko tijelo 78 ili 79 organa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene