458919
458919
458919
458919
458919

"KRONIČNO IH TRAŽIMO, STALNO DAJEMO OGLASE" Ovo su zanimanja kojih u Hrvatskoj nedostaje

  • , 01.12.2016., 08:03
  • Autor:
  • komentara

Dok BDP raste, sve više fali radne snage.

 
 
 
 
Hrvatskoj nedostaje radnika (Video: Dnevnik Nove TV)
Hrvatskoj nedostaje radnika (Video: Dnevnik Nove TV)

Alarmantno zvuči podatak da Hrvatska svaki tjedan izgubi 1.000 radnika. Građevinari, hotelijeri - svi bi zapošljavali, ali nemaju koga. Država već godinama nije u stanju uskladiti potrebe tržišta rada s obrazovnim sustavom, pa su rješenje ponudili iz Hrvatske gospodarske komore.

Na Zlatkovom gradilištu posla ima, ali ga nema tko raditi. U zadnjih 8 godina broj poslova u građevini se prepolovio, a sada kad je sektoru napokon krenulo, paradoksalno - nedostaje ljudi.

"Fali nam kvalificiranih proizvodnih radnika - tesar, armirač, knaufer, keramičar, kronično ih tražimo, stalno dajemo oglase", kaže Zlatko Sirovec, građevinski poduzetnik.

Na oglase se pak nitko ne javlja.

"Otišli su van i ne vraćaju se"

"Oni ili ne žele raditi, ili su stari, ili rade na crno ili rade vani. Slažem se da su vani uvjeti rada i plaće nešto bolje, ali mislim da su se plaće i ovdje digle do te mjere da bi zadovoljile radnike, ali velim, oni su već otišli van i ne vraćaju se“, kaže Sirovec.

Prema procjenama Gospodarske komore, tjedno Hrvatsku napusti oko 1000 radnika. Znaju da u inozemstvu mogu zaraditi i 3 do 4 puta bolje. Upravo zbog toga, sektorima graditeljstva, brodogradnje i turizma nedostaje 12 tisuća radnika. HGK kao rješenje vidi uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno, strukovnog školovanja uz rad.

"Odmah vam kreće radni staž, odmah dobivate za taj posao i plaću, time znatno smanjujemo nezaposlenost mladih", kaže Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Poduzetnici žele strance

Istovremeno, poduzetnici bi za neke poslove htjeli zaposliti strance. No, kvote su male - dozvoljeno ih je godišnje tek nešto više od 3 tisuće.

"Što se tiče samih kvota, evo to će vlada brzo odlučiti, ali napominjem, to su vatrogasne mjere, a problem se mora riješiti sustavno", kaže Lovro Kuščević, ministar graditeljstva.

U idućih godinu dana u Hrvatskoj će se otvoriti 40 novih hotela. Radne snage trebat će i turistički sektor.

"Ove godine smo imali manjak od 15 tisuća radnika koji se riješio, dok se na HZZ-u nalazi 40 tisuća nezaposlenih, a educiranih za ugostiteljske djelatnosti. Pa gdje su ti, zašto ne dolaze? Zašto ne prihvaćaju posao, a educirani su", kaže ministar turizma Gari Cappelli.

Sposobne radne snage ima, ali joj se više isplati biti na burzi i primati naknadu. Dovoljno upozorenje za državu da napokon nešto i poduzme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se