Obavijesti Video Pretražite Navigacija
modernizacija u crkvi

Svećenik hit na TikToku: Prije zaređenja igrao nogomet s Livajom i Perišićem, a imao je i djevojke

Aktualno Galerija Martin i Laura, Zagreb Martin i Laura, Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Iva Vrabac, tajnica Ureda za mlade HBK Iva Vrabac, tajnica Ureda za mlade HBK Foto: DNEVNIK.hr Tik tok svećenik - 1 Tik tok svećenik - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tik tok svećenik - 2 Tik tok svećenik - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Tik tok svećenik - 3 Galerija 1/6 >>
Dok država mami mlade u vojsku tetovažama, Crkva je na društvenim mrežama dobila svojeg promotora. Kako to na TikToku radi mladi zagrebački svećenik rodom iz Kaštela, don Tomislav Lukač, izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Don Tomislav Lukač ima gotovo 60.000 pratitelja i više od milijun lajkova na TikToku.

"Simpatičan je. Ja čak imam unuka maloga, ne bi mi bilo mrsko da posluša njegovu misu", kazala je kroz smijeh Božana iz Trogira.

"U današnje vrijeme se treba nekako modernizirati, a ne ostati u prošlosti", smatra Luka iz Zagreba.

"Pa zašto ne? Ako je objektivno kvalitetan, poučan, nije ono zaglupljujuć, zašto ne. Mislim da se može i dalje živjeti kao svećenik, po pravilima Crkve, ali isto tako neke moderne stvari raditi", smatraju Martin i Laura iz Zagreba.

Upravo to želi i pokazati. 30-godišnji svećenik prije zaređenja je igrao nogomet i to s Livajom i Pašalićem. Imao je dvije djevojke. Danas mladima govori o vjeri, ne izbjegava ni tabu-teme.

"Da vam govore da su Bog i Crkva protiv tijela, protiv seksa, protiv užitka. To je jedna totalna glupost. Zašto? Tko je stvorio tijelo? Dragi Bog. Tko je stvorio muško i žensko? Dragi Bog", poručuje mladi svećenik na društvenim mrežama.

Podržava ga i Hrvatska biskupska konferencija. Ne samo da dolazi do mladih, nego i ruši stereotipe.

"Mi njih ne možemo razumjeti, oni su u svojem svijetu, to je svijet u kojem su oni odrasli, koji je njima svakodnevnica i normalnost, nama nije, ali ne možemo iz našeg svijeta promatrat svijet mladih, treba u njega ući", kaže don Ivan Terze, povjerenik za pastoral mladih ST-MA Nadbiskupije.

Žele tako promovirati i susrete, kao i svoj program mladi za mlade.

"Ima jednu odgojnu komponentu, dakle mladi rade na sebi, ali istovremeno kako rade na sebi, uče kako raditi s drugima", kaže Iva Vrabac, tajnica Ureda za mlade HBK.

Don Tomislav Lukač nije ni prvi ni zadnji koji koristi nove medije.

"Ivan Pavao II. bio je pionir na tom području i zapravo zadnji dokument prije nego što je umro, kojega je on potpisao, bio je brzi razvoj i on ga je posvetio Internetu", kazao je prof. Danijel Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Na taj način se Crkva ne želi obratiti samo vjernicima.

"Kao što vidimo i kod ovog TikTok svećenika, kako će ga sada sigurno zvati, ima jako puno pozitivnih i dobrih komentara. Zato što se ljudi tome vesele i zato što u njemu prepoznaju i u onome što govore zapravo jednu pozitivu", dodaje Labaš.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene