Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevni odmor neostvariv

Na udaru tajnih kupaca: 'Sve više prodavača radi za minimalac, obavljaju sve više poslova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Sindikata trgovina Hrvatske upozoravaju kako su dnevni odmori često neostvarivi, a bolovanje za radnike luksut.

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) danas je, u povodu Dana trgovaca 29. travnja, upozorio kako je u sektoru trgovine kriza i dalje opravdanje za štednju na radnoj snazi.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!" Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji

'Sve više zaposlenih u trgovini radi za minimalnu plaću, bez ikakvih drugih prava. U trgovačkim društvima gdje nema kolektivnog ugovora, poslodavci jednostrano smanjuju i/ili ukidaju stimulativni dio plaće, smanjuju plaće i ukupni prihod do 30 posto, smanjuju naknadu troška prijevoza, ne isplaćuju jubilarne nagrade i ostala materijalna prava, solidarne pomoći i prigodne nagrade', navodi STH u priopćenju.

Istodobno, ističe, trgovine rade sve duže, s istim ili manjim brojem zaposlenih. Prodavači koji ostaju na svojim radnim mjestima, dodaju u sindikatu, obavljaju sve više poslova, a 'tajni kupci' ih neprekidno obilaze i ocjenjuju.

Zadarski trgovci i ugostitelji se udružili: Osmislili novu ponudu i spustili cijene!

STH upozorava i da su dnevni odmori često neostvarivi, godišnji za poslodavce predugi, a bolovanja za radnike dodatni luksuz. Ocjenjuje da fiskalizacija nije pomogla u rješavanju prekovremenog rada i praćenja radnog vremena, jer radnici poslije rada na blagajni rade poslove druge vrste i opet odrađuju neevidentirani prekovremeni rad.

'Time je nastala nova kategorija 'dobrovoljnog prekovremenog rada' koji je nezakonit i nedopustiv. Na taj način radnik oštećuje sebe i državu, a svoju zaradu 'poklanja' poslodavcu', navode u sindikatu.

'Država je dužna zaštititi svoje građane'

Vjeruju da će tijekom ove godine završiti pregovore i sklopiti Kolektivni ugovor za djelatnost te 'zaustaviti eroziju prava za radnike u trgovini'.

'Tražimo da se i na radnike u trgovini primjenjuje Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj kao i međunarodni ugovori koje je Republika Hrvatska sklopila. Država je dužna zaštititi svoje građane, radnike od svih oblika iskorištavanja i omogućiti im dostojanstven život od rada. Radnici u trgovini imaju pravo tražiti vladavinu prava, pravnu sigurnost i poštenu plaću za pošteni rad', zaključuje u priopćenju predsjednica STH Zlatica Štulić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene