Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posrnule tvrtke

Sve više neisplata plaća: Zaposlenicima Imunološkog zavoda plaće kasne dva mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedan primjer gdje država sama ne poštuje vlastite propise je Imunološki zavod čijim zaposlenicima plaće kasne dva mjeseca. Dva od tri proizvodna odjela ne rade, a tko će uložiti novac u posrnulu tvrtku, još uvijek se ne zna.

Plaća za srpanj, zaposlenicima Imunološkog zavoda, sjela je tek posljednjeg dana rujna. A o zarađenom novcu u posljednja dva mjeseca, radnici Imunološkog zavoda za sada tek sanjaju. Bezizlazna situacija mogla bi dovesti do štrajka.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće

'Užasno je živjet bez plaće. Ja sam mislila, kad smo gledali Kamensko i ostale firme koje su ostale bez plaće, okreneš program na televiziji pa misliš to je ništa. Ali jako je teško spojiti kraj s krajem, jer režije traže svoje, djeca traže svoje, škola je počela. Najgori mogući trenutak za ostati bez plaće, mislim svaki je najgori mogući', kaže Lidija Jagarinec, radnica Imunološkog zavoda, sindikat EKN-a.

Država je čak i objavila popis tvrtki koje ne plaćaju svoje radnike. On raste, a ne događa se ništa. Lidijinu sudbinu dijeli još 176 radnika naše nekada najjače ustanove za proizvodnju cjepiva i krvnih derivata. Najavljena dokapitalizacija tvrtke od početka godine nije se pomaknula s mrtve točke.

'Ne znam zašto se tako dugo zapravo oteže s tim. Proizvodi iz krvi su zaista nafta za našu naciju, ali očito to znamo samo mi koji u tome radimo, možda još šačica ljudi, ali odgovorni ljudi sigurno ne znaju ili su zaboravili', kaže Lidija.

Nema plaće: Uskoro štrajk u Imunološkom zavodu?

Nisu samo zaposlenici Imunološkog zavoda oni kojima ne cvatu ruže. Oni su samo kap u moru radnika u Hrvatskoj, kojima poslodavci ne isplaćuju plaće. A takvih je u Hrvatskoj sve više i više.

Zaključno s jučerašnjim danom, ima ih 7.826, koji ne isplaćuju 30.887 radnika. Otkada je stup srama objavljen, sredinom srpnja, broj poslodavaca je narastao.

'Meni se čini da je ovo samo jedna informacija više o spoznaji teškog stanja u gospodarstvu. Moglo se znati, isto su se dostavljali obrasci, i tako dalje, o isplatama dohodaka', rekao je Vlado Brkanić, financijski savjetnik i porezni stručnjak.

Neisplata plaće kazneno je djelo, a država zahvaljujući listi zna tko su oni koji ne igraju po pravilima. A ne igra ni sama. Zaposleni u Imunološkom zavodu to najbolje znaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene