Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A država je vlasnik...

Nema plaće: Uskoro štrajk u Imunološkom zavodu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država, vlasnik Imunološkog zavoda, radnicima još nije isplatila plaću za kolovoz, a nema ni naznaka kada bi mogla biti isplaćena.

Podružnica Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) Hrvatske u Imunološkom zavodu provela je referendum na kojem se 78 posto članova izjasnilo za pokretanje štrajka zbog neisplate plaće, izvijestili su danas iz tog sindikata.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo

Radnici su dan prije referenduma dobili plaću za srpanj, a još nema nikakvih naznaka kada bi mogla biti isplaćena plaća za kolovoz. Opasno se bliži i rok isplate plaće za rujan, upozorio je predsjednik Sindikata EKN-a Ivan Tomac.

Kako se problem neisplate plaća ne bi produbio, sindikat je odlučio prekinuti neizvjesnost, jer zbog nedostatka sredstava postaje upitno daljnje poslovanje društva, nabava sirovine i ambalaže za izvoz, podmirivanje kredita i plaća radnika.

Tomac je najavio da će sindikat početi postupak mirenja do kraja idućeg tjedna kako bi štrajk započeli nakon 10. listopada.

Upozorio je da se u Imunološkom zavodu radi s minimalnim kapacitetom, a s obzirom da nema likvidnih sredstava teško da će izgledne poslove moći pripremiti za iduću godinu, jer ih iz postojeće proizvodnje ne može osigurati.

Osam investitora želi Imunološki zavod

Država, kao vlasnik Zavoda, ne reagira i ne donosi kvalitetne odluke u smislu obvezujućih ponuda, pa sindikat traži da se postupak pronalaženja strateškog partnera ubrza, pogotovo stoga što je po novom Zakonu o radu neisplata plaća kazneno djelo.

Kako ne bismo mi morali podnositi kaznenu prijavu protiv poslodavca i vlasnika, najbolje bi bilo da ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić sam protiv sebe podnese prijavu pa da taj problem u Hrvatskoj riješimo na malo duže vrijeme, rekao je Tomac.

Nužna je žurna reakcija odgovornih i pronalaženje minimalnih sredstava da bi Imunološki zavod pripremio proizvodnju i pogone za iduću godinu, kao i da veliku količinu krvne plazme na zalihama preradi, naplati i osigura nastavak proizvodnje, naglašava Tomac.

U Imunološkom zavodu je trenutno zaposleno oko 200 radnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene