Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poražavajući podaci

Iz ovog grada mladi odlaze, ali ima i suprotnih primjera: "Sad kad imam obitelj, donijeli smo odluku..."

Aktualno Galerija Život u Pločama, ilustracija - 6 Život u Pločama, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Život u Pločama, ilustracija - 2 Život u Pločama, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Život u Pločama, ilustracija - 3 Život u Pločama, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Život u Pločama, ilustracija - 4 Život u Pločama, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Život u Pločama, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
U Gradu Ploče su naručili anketu da vide kako mladi dišu. Rezultati su pokazali kako dosta njih, pogotovo tinejdžera, želi otići iz grada. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica provjerila je što ih muči, ali naišla je i na potpuno suprotan primjer - one koji se žele vratiti.

Kako zadržati mlade? Gotovo sve manje sredine muku muče s tim pa nije zaobišlo ni Ploče.

"Fali nekog života za mlade, više prilika i za posao", rekla je Laura. Bruno se nadovezao - "To je u srži mladih da jednostavno idu tražiti negdje bolje, nešto novo. Neke nove sredine, nove prilike."

Čak 83 posto anketiranih mladih ljudi namjerava otići iz Ploča u idućih pet godina, a kad su ih pitali gdje se vide za 10 godina - čak 90 posto je reklo izvan Ploča.

Autori ističu - među ispitanicima najviše srednjoškolaca, a u toj dobi na budućnost se gleda i kroz perspektivu obrazovanja.

Pročitajte i ovo Bidenovi na plaži, ilustracija - 2 Prije europske turneje Odlukom izazvao salvu kritika pa otišao na odmor: Joe Biden ovog vikenda uživao na plaži

"Nakon što posjete univerzitetske gradove, steknu određena znanja, upoznaju s različitim kulturama, oni će biti ti koji će odlučiti ostati tamo ili se vratiti ovdje gdje su prednosti - po meni - znatne", rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Nemogućnost obrazovanja i usavršavanja, nedostaje zabavnih sadržaja i nema posla - to su naveli kao top tri razloga za odlazak.

Iva Krilić iz Savjeta mladih grada Ploče rekla je da je glavni problem to što mladi ne mogu naći posao u struci. "Ja garantiram da bi velika većina ostala dole, baš zato što vole taj grad", dodala je.

Kao probleme mladi su naveli manjak interesa za društvena zbivanja, ali i lake droge i kockanje. Izazova ima, kaže i sam gradonačelnik. Od zdravstvene skrbi do poslova, ali Ploče, tvrdi, ima svoje adute.

"U smislu sigurnosti, ugodnog života i pogodnog mjesta za odgoj i razvoj mladih obitelji traži svoje mjesto i time privlači mlade ljude", rekao je Krstičević.

Predrag Knežić je primjer. On je Pločanin sa zagrebačkom adresom. Još malo.

Pročitajte i ovo Kupalište u Karlovcu, ilustracija - 1 visoke temperature Ravnateljstvo civilne zaštite upozorava: Uz ove savjete lakše ćete prebroditi toplinski val

"Meni su Ploče bile osobno mrske kad sam bio klinac, kad sam bio mlad, kad mi je trebalo noćnog života. Uvijek kad je trebalo ići van, trebalo se ići autom. A onda sad kad imam obitelj, mi smo donijeli odluku da ćemo se u skorom periodu trajno vratiti tu", objasnio je.

Kao stručnjak za dizajn radi od kuće pa mu je i povratak olakšan.
Kaže, vrtić mu je dostupniji, život mirniji.

"Tu imamo baka servis, znamo u svakom trenu što nam se s djecom događa na putu do škole, od škole do kuće. Svi sve znamo", nastavio je.

Malo mjesto ima svoje prednosti i mane, samo treba dobro odvagnuti, a ono što često prevagne je - posao.
 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene