Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI MINISTAR

Šime Erlić: U HDZ je ušao s 18, postao predsjednik zadarskog ogranka, a u napredovanju ga nisu ugrozile očeva afera ni ona političkoga mentora

Aktualno Galerija Šime Erlić - 4 Šime Erlić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Šime Erlić - 2 Šime Erlić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šime Erlić - 3 Šime Erlić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šime Erlić - 1 Šime Erlić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zvonimir Erlić Galerija 1/5 >>
Zadarski HDZ iznjedrio je nasljednika ministrice Tramišak. Bit će to Šime Erlić o kojem izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Umjesto Nataše Tramišak, Šime Erlić. U Tinju, ravnokotarskom mjestu odakle Erlići vuku korijene, oduševljenje. "A neka naših ljudi, neka su u reprezentaciji, neka su, kako bi reka, u EU fondovima, u Zagrebu i neka ih", radosno je prokomentirao Erlićev susjed.

Dobra energija i znanje – tim riječima premijer Andrej Plenković opisuje novog člana Vlade. "Čovjek koji je jako dobro upućen u sve procese koji se odnose na regionalni razvoj, na korištenje i apsorpciju europskih sredstava."

Ovaj 38-godišnji Zadranin u HDZ je ušao s 18, danas je predsjednik zadarskog HDZ-a, a zadarskoj javnosti postao je poznat kad je s 29 godina preuzeo pročelničko mjesto gradskog odjela za EU fondove. Suradnici kažu: i pozicionirao ovaj odjel kao jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj.

"On je sa svojim timom ljudi, i svim ostalim gradskim odjelima, proveo velik broj projekata ukupne vrijednosti većoj od 400 milijuna u nepunih 6 godina", kaže Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika Zadra.

"To je ispravan, pravilan put, da se radom, stručnošću, htijenjem, izborio za svoj status", kaže pak gradonačelnik Branko Dukić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obustava proračuna Zadarski vatrogasci nisu dobili plaće pa najavljuju prosvjed, a gradonačelnik poručuje: "Kod mene nitko nije uspio ucjenama ostvariti svoje ciljeve"

130 milijuna kuna vrijedna obnova gradskih bedema, te Kneževe i Providurove palače – šlag su na torti njegove pročelničke karijere. Iva Letilović s njim je na ovom projektu surađivala od početka.

"I moram priznati da je već tada bio osvježenje u tim pomalo okoštalim gradskim strukturama." Nije se, kaže, libio donositi i odluke izvan okvira i dodaje: "Erlić je utjelovljenje anakrone ideje politike i političara. A to je ideja da politika, da političari, mogu učiniti neko društvo, neku zemlju boljom,

Sve vrijeme središnjica HDZ-a, čini se, pratila je Erlića, pa je prije dvije i pol godine imenovan za državnog tajnika u Ministarstvu EU fondova i regionalnog razvoja. Iste godine postaje i predsjednik zadarskog HDZ-a. Blizak je suradnik Božidara Kalmete, mnogi će reći – i njegov politički projekt.

U lipnju prošle godine postaje i članom predsjedništva HDZ-a. U Zagrebu provodi više vremena nego u rodnom Zadru. Upravo mu to oporba zamjera.

Pročitajte i ovo Šime Erlić Šime Erlić Ima plaću od oko 16 tisuća kuna i dva kredita: Imovinska kartica novog ministra regionalnog razvoja i EU fondova

"Šime Erlić je pokazao da nema kapaciteta voditi vlastitu organizaciju, na zadnjim lokalnim izborima kad je izgubio većinu u Gradskom vijeću", kaže Daniel Radeta, predsjednik gradskog odbora SDP-a grada Zadra.

A Erliću ovo nije prvi put da ga premijer želi za ministra. Dosad je zapinjalo. Ne, navodno, zbog njegove političke karijere, već zbog oca Novice. Kojega USKOK tereti da je u "Aferi Ribar", kao direktor nogometnog kluba Zadar, zajedno s Renom Sinovčićem i još šest osoba, sudjelovao u nezakonitom zarađivanju više od 120 milijuna kuna.

Mlađi Erlić o tome je rijetko govorio u javnosti, tek je poručivao da je njegov radni vijek vezan uz EU fondove, i da s nogometom nema veze. Ali ima. Malim nogometom. Jer to je, uz dobru glazbu, kažu prijatelji, njegov ispušni ventil, iako na termine u dvoranu sve rjeđe stiže.

"Ja i Šime imamo jednu teoriju teoriju u životu, kakav si u nogometu, takav si u životu, u poslu. U nogometu je kvalitetan, čvrst, pošten, i siguran sam da će te kvalitete prenijeti i u Ministarstvo", kaže Ivan Erceg, prijatelj i kapetan malonogometnog kluba Kontra.

A u ministarstvo bi trebao stići - idućeg tjedna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene