Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je sljedeće?

'Zar Vlada očekuje pljesak za ukidanje loše mjere?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Vlade o ukidanju dijela kriznog poreza nije najava u prijevremene izbore, no nije ni vijest koja treba biti slavljena.

Ukidanje kriznog poreza od dva posto na plaće od 3000 do 6000 kuna nije najava za prijevremene izbore i svojevrsno kupovanje glasova, mišljenje je političkog analitičara Davora Gjenera.  'Ne vjerujem da je jučerašnja odluka Vlada najava za prijevremene izbore. S HDZ om imamo 20-godišnje iskustvo i u tome razdoblju oni su samo 1995. godine raspisali prijevremene izbore. Čini mi se da je trenutno situacija takva da svim akterima vlasti jasno da prijevremenim izborima ne bi imali nikakvu dobit', rekao je za Dnevnik. hr Davor Gjenero.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Pojasnio je kako je očito da do kraja ove godine neće biti gotovi pristupni pregovori s Europskom unijom, a prije toga Vlada neće raspisati izbore.  'Ova Vlada cijelo vrijeme ističe svoj prioritet, odnosno potpisivanje ugovora s Europskom unijom. Kada to bude učinjeno, moguće je da Vlada raspusti parlament koji je obavio svoj primarni zadatak, i to bi, smatram, bilo legitimno', drži Gjenero i ističe kako je to nemoguće ove godine. Naglašava kako se, ukoliko se ovaj scenarij odigra u veljači ili ožujku 2011. godine, neće biti prijevremeni izbori već samo uranjeni.

'Ne može se aspirinom liječiti ozbiljna bolest'

Vlada svojom antikriznom mjerom nije smanjila njezin učinak već ga je, naprotiv, samo povećala, tvrdi Krešimir Sever Davor Gjenero smatra da je jučerašnju odluku Vlade pokušaj dizanja rejtinga u javnosti. 'No, krizni je porez izuzetno negativno prihvaćen, a opozicija je žestoko reagirala na njegovo selektivno ukidanje. Ne očekujem stoga da bi javnost jučerašnju Vladinu odluku mogla dugo pamtiti kao pozitivnu, ipak je ona u velikoj sjeni samog uvođenja kriznog poreza', rekao je Gjenero. Kaže kako je vlada svojim zadnjim korakom poručila da je krizni porez odigrao ulogu koja mu je bila namijenjena, odnosno da je pozitivno utjecao na javne financije.

'Ne može se aspirinom liječiti ozbiljna bolest. Prvo treba postaviti dijagnozu, a ja ne vidim da to itko radi. Onda treba propisati terapiju, jer se lošom terapijom i u dobroj namjeri može ubiti organizam', rekao je za Dnevnik, hr. Gusto Santini, ekonomski analitičar, što misli o Vladinoj odluci o selektivnom ukidanju kriznog poreza. Dodao je kako se krizni porez nikada nije ni trebao uvoditi jer od njega nema koristi, te je na situaciju u kojoj se država trenutno nalazi, citirao Alberta Einsteina. 'Način razmišljanja koji nas je doveo u postojeću situaciju, ne može nas izvesti iz postojećeg stanja', rekao je Santini riječi slavnog znanstvenika.

'Zar sada trebamo slaviti?'

Dodao jer kako se Vlada već godina ponaša kao vatrogasac, nema osmišljenih strategija već samo stihijski djeluje i gasi vatru gdje prvo izbije. 'Netko se treba jasno i glasno zapitati jesmo li svi spremni za reforme, koje će biti bolne ili nismo?', kaže Santini. Objašnjava kako svaka država ima porezni kapacitet, a naši porezi su za našu državu su previsoki. 'Oni su potpuno neodrživi, nama treba postati jasno da smo mi siromašna država. Bio je med medeni dok smo se mogli zaduživati, a kada je to postalo nemoguće, kruta zbilja je srušila bajku', kaže Santini.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, misli kako će selektivno ukidanje kriznog poreza od dva posto za nijansu ipak povećati potrošnju građana. 'Jasno da će ovim građanima koji imaju mala primanja dodatnih 100 kuna na mjesec nešto značiti. Zaboravljamo da je zabrinjavajuće velik broj ljudi i prije kriznog poreza bio prisiljen podizati nenamjenske kredite i ulaziti u minus kako bi zatvorio mjesečnu financijsku konstrukciju. I onda je Vlada odlučila na to uvesti porez', kaže Krešimir Sever za Dnevnik.hr

>> Ukida se krizni porez na plaće od 3 do 6 tisuća kuna

Pita se da što bi sada trebali slaviti i pozdravljati mjeru koja je bila potpuno kontraproduktivna, koja je samo produbila krizu i koja nikada nije trebala biti uvedena. 'Sjetimo se obrazloženje vlade kada su stručnjaci upozoravali da će harač oslabjeti kupovnu moć, Vlada je tada tvrdila da se to događa zbog psihološkog efekta koji je proizvela recesija, a ne zbog kriznog poreza', kaže Sever i dodaje kako se boji što sljedeće možemo očekivati od Vlade. 'Čujemo da Vlada najavljuje daljnje oštre rezove i to je ono od čega strahujemo. Između redaka se može iščitati da će se ukinuti nulta stopa PDV-a, a poskupljenje kruha i mlijeka snažan je udarac na džepove građana. Hoće li doći do dodatnog povećanja PDV-a ili novog udarca na javne djelatnike?', zabrinuto se zapitao Krešimir Sever i zaključuje da se sve dosadašnje mjere Vlade nažalost slamaju preko leđa građana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene