Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svakoga sata od opojnih droga umre jedan mladi Europljanin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakoga sata od posljedica uživanja opojnih droga umre jedan mladi Europljanin, a to je uzrok i od 20 do 25 posto smrti mladih u Hrvatskoj, rekla je Isabelle Giraudon iz Europskog centra za praćenje ovisnosti o drogama, koja je danas u Saboru predstavila godišnje izvješće Centra za 27 europskih zemalja.

Navela je da je sedam do osam tisuća smrtnih slučajeva u Europi lani bilo povezano s uživanjem droga, a da je oko 600 tisuća osoba na zamjenskom tretmanu zbog uzimanja opioida.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge

U Europi je lani kanabis konzumiralo 23 milijuna osoba, a kokain njih četiri milijuna. Ecstasy je koristilo 2,6, a amfetamin dva milijuna Europljana.

Među pozitivnim trendovima Giraudon je istaknula činjenicu da konzumacija droga u ulazi u stabilniju fazu, te da su sintetičke droge uz laganom padu, a pad popularnosti doživljava i kanabis.

Negativni su pokazatelji o porastu konzumacije heroina i kokaina te visoka stopa smrtnosti, rekla je Giraudon, upozorivši i da je 2007. bila rekordna godina proizvodnje opijuma u Afganistanu, u kojem je lani proizvedeno čak 8.200 tona opijuma.

Potpredsjednik Sabora Neven Mimica objasnio je, pak, da prezentacijom tog izvješća Sabor želi i politički, a ne samo zakonodavno poduprijeti borbu protiv zloporabe opojnih droga.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem kazao je, pak, da je po trendovima konzumiranja droga Hrvatska u europskom prosjeku, a državna tajnica Ministarstva obitelji Dorica Nikolić požalila se da se oko škola mogu pronaći šprice i ostatci jointa.

Danica Katalinić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvijestila je da su u Hrvatskoj registrirana 7464 ovisnika o opojnim drogama, da je prosječna dob prvog uzimanja droge niža od 16 godina, prvog uzimanja heroina 20 godina, a da se ovisnici u sustav jave tek s 26.

Željko Petković iz MUP-ova Odjela kriminaliteta droga novinarima je otkrio da se cijena grama heroina na crnom tržištu kreće između 150 i 250 kuna. Nešto skuplji je kokain, koji košta između 70 i 80 eura po gramu, a konzumira se uglavnom povremeno, za vikend.

Konzumenti drogu najčešće nabavljaju u krugu rođaka i prijatelja. Više od polovice zaplijenjene droge odnosi se na marihuanu i njezine produkte, a slijedi heroin i sintetičke droge poput ecstasya i amfetamina, a na dnu je kokain, koji čini tri posto svih zapljena, rekao je Petković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene