Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvijek postoji alternativa

Znate li koliko ste hrane ove godine bacili u smeće? Šokirat ćete se

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako u svijetu pomoć traži čak 850 milijuna gladnih osoba, globalni podaci o bacanju hrane su poražavajući. Prema istraživanjima UN-ove organizacije FAO u svijetu se na godinu baci čak trećina ukupno proizvedene hrane. Ni hrvatska realnost nije drugačija. Potvrđuje to i primjer samo jedne tržnice. Dok ujutro jedni pretrpavaju vrećice kupujući više nego što im treba, drugi poslijepodne s poda skupljaju ostatke. No često se u bačenom, nađe i ono što valja.

90 kilograma hrane - toliko svaki stanovnik u Hrvatskoj baci u jednoj godini. Manje je to nego u ostatku Europe. No pogledamo li podatke da je Hrvatska po stopi siromaštva peta u Europi, ne iznenađuje što je sve više onih koji u ovim ostacima traže današnji ručak.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Biljana Borzan - 1 NUŽNA POMOĆ Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

A bezbroj je načina da ne bacate hranu! Primjerice, prezrelo voće - umjesto u smeće, možete od njega napraviti sok. Od starog kruha možete napraviti krušne mrvice, ispeći ga s jajima, ili napraviti bruskete. Povrće možete kratko skuhati i zalediti za neki budući ručak, ostatke pirea pretvoriti u krokete.

Ovdje se hrana plaća osmijehom i suzama

Da bi se manje bacilo, potrebno je kontrolirano kupovati. 'Planirati kupovinu, planirati budžet, ne ići gladni ili pod negativnim nabojem u dućan. Uzmemo manju košaru, sigurno na neki nesvjestan način nećemo sad planirati ili obaviti ogromnu kupnju', kaže psihologinja Andrijana Mušura.

Ne bacaju samo građani. Primjerice ostatke hrane trgovačkim je jeftinije baciti , nego donirati. Zašto? Pa na doniranu hranu moraju platiti PDV. 'Usprkos tome, oni doniraju velike količine hrane. Trgovcima bi uvelike olakšalo da se PDV na doniranu hranu ili potpuno ukine, ili da se smanji stopa'. kaže Tomislava Ravlić iz HGK.

Milijarde kuna vrijedna hrana završi u kontejnerima. Stoga prije nego ju bacite, dobro razmislite - drugi način uvijek postoji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene