Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve nam sada dolazi na naplatu

Svaki Hrvat je za brodogradnju dao 4471 kunu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mi poslujemo po balkanskim kriterijima, a Europa traži da poslujemo po europskim kriterijima.

Ono što se poštuje u Poljskoj i Švedskoj morat ćemo i mi primijeniti. Godinama nismo ništa učinili i sada je sve došlo na naplatu. Nažalost i ta priča o brodogradnji je priča i o nekim hrvatskim dogmama kojih ćemo se morati riješiti. U brodograđevnoj industriji zaposleno je 15.000 ljudi, a tu smo uključili i kooperante. Brodogradilišta izvoze pola milijarde dolara godišnje i svake godine sve manje i manje, tako da ne možemo pričati o nekoj našoj najvećoj izvoznoj grani.

Pročitajte i ovo Plakat na ulazu u Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) riješene plaće? U Bruxellesu donesen zaključak: Zeleno svjetlo Vladi za međufinanciranje Uljanika Slika nije dostupna Traži se rješenje problema Sindikat metalaca: 'Možete zamisliti što možemo napraviti u 3. maju'

>> 'Isisavali su novac iz brodogradilišta, a sada mi bi to trebali platiti'

Najveći problem su loše uprave i bogaćenje kooperanata koji su radili sa svih pet brodogradilišta. Svaki brod koji izađe iz brodogradilišta već je državu koštao 10 milijuna kuna minusa, a Europa nam je prije pet godina jasno rekla što trebamo napraviti, a nažalost nismo ništa učinili. Sada ćemo u tjedan dana sve to morati riješiti. Ili zatvoriti ili prodati.

S novcem uloženim u brodogradnju se moglo otvoriti 137.808 radnih mjesta

Sindikalni lideri trebaju prestati podgrijavati nade radnicima da će svi ostati zaposleni u brodogradnji i da se sva brodogradilišta mogu spasiti. Niti će sva brodogradilišta ostati, niti će svih 15.000 radnika moći raditi. Mi porezni obveznici smo sve to plaćali posljednjih 12 godina. Od 1999. do danas na sanacije smo potrošili preko 20 milijardi kuna. Svaki Hrvat je dao za to 4471 kunu! Ima neka računica da je 150 tisuća kuna potrebno za otvoriti novo radno mjesto. Kad imate ovih 20 milijardi kuna, to znači da se moglo otvoriti novih 137.808 novih radnih mjesta!

Onaj tko kupi brodogradilišta, ono najgore ostavlja državi, a to su dugovi. Prema nekim procjenama to je 22.261.295.195 kuna jamstava i garancija, odnosno svega što će država na sebe preuzeti. To znači da će svaki Hrvat za brodogradilišta još dati 4946 kuna, odnosno mogli smo otvoriti još 152.474 radnih mjesta, da ne moramo plaćati ove dugove u brodarskoj industriji.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene