Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svaki deseti uzorak hrane na tržištu neispravan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo svaki deseti uzorak hrane na tržištu opasan je po zdravlje ljudi. Službeni su to podaci Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje kontrolira zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane na domaćem tržištu.

Čak osam od deset uzetih uzoraka sa tržišta ne zadovoljava propise o hrani. Uzroci nezadovoljavanja propisa različiti su, Od makrobiološke i kemijske kontaminacije do nedopušteno visoke razine metala i aditiva. No nađe se na policama i robe u oštećenim pakiranjima ili s neispravnim deklaracijama. 

Pročitajte i ovo Mesnica - 2 Borba s inflacijom Nazire li se napokon kraj divljanju cijena hrane? Jedna stvar zavarava: "Kod toga smo imali naročito velik rast..." Slika nije dostupna Unatoč odluci Ministarstvu zdravlja odobreno angažiranje PR agencije

Od početka prošle godine Hrvatska je počela razvijati vlastiti sustav uzbunjivanja koji bi se trebao priključiti europskom RAFSS sustavu kad postanmo punopravnom članicom EU-a.
Cilj je tog sustava brza razmjena informacija o mogućim opasnostima vezanih uz hranu i hranu životinja. 

Ravnatelj Hrvatske agencije za hranu, Boris Antunović, istaknuo je kako je najviše upozorenja koja pristižu iz EU-a vezano za hranu iz Kine, Turske, Irana i SAD-a.

Hrvatska se kao zemlja porijekla u sustavu pojavila sedam puta.

Sa stotinjak slučajeva zdravstveno neispravne hrane visoko su rangirane Njemačka, Španjolska i Italija. 

Prema službenim podacima HAH-a, prošle je godine u Hrvatskoj najviše obavijesti o opasnostima bilo vezano uz voće i povrće, začine, hranu za životinje te meso i mesne prerađevine. 

Šest se prijava odnosilo na mikrobiološku kontaminaciju, među kojima je prednjačila salmonela. Sedam je slučajeva bilo kemijske kontaminacije. Svega su dva uzorka bila s domaćeg tržišta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene