Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj vojske mladih

'Nema teorije da stariji čovjek pronađe posao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka četvrta prijavljena osoba na burzi rada je starija od 50 godina. Od svih skupina nezaposlenih, oni su u najtežoj situaciji - još ne mogu u mirovinu, a kraj vojske mladih na zavodima, poslodavcima su posljednji na listi.

Već tri i pol godine Milivoj Tomulić dolazi pred Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali posao nije pronašao. Prešao je 60-tu, a takve, kaže, nitko ne želi zaposliti. 'Nema teorije da stari čovjek nađe posao. Sretan je onaj koji neke novce dobiva s burze. Gadno je ovima koji nemaju ama baš ništa. U mirovinu ne mogu, a posla nema', rekao je Milivoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slanje životopisa Hrvati 3. u Europi po broju onih koji traže posao u inozemstvu! Slika nije dostupna Ima sezonskih poslova Evo koja su zanimanja u Hrvatskoj tražena

>> Nema predaha ni tijekom ljeta, posao se traži čak i aktivnije

Za starije od 50 godina Zavod organizira radionice za pomoć u traženju posla i predstavljanju poslodavcima. 'Poslodavci najčešće traže mlađe radnike. Teže prepoznaju njihovo radno iskustvo kao nekakvu prednost. Cilj ove radionice je potaknuti ih i ohrabriti za nastavak aktivnog traženja posla', rekla je Željka Hegeduš, voditeljica radionice.

Poslodavcima koji barem na godinu dana zaposle starijeg od 50 godine, država plaća dio troškova radnika. 'Zavod sufinancira 50 posto bruto plaće u trajanju od 12 mjeseci', rekla je Snježana Terihaj, savjetnica HZZ-a. Dugotrajno nezaposlenima s nižom stručnom spremom na raspolaganju su razni javni komunalni radovi koji traju pola godine.

Za visoko obrazovane postoje šestomjesečni programi u udrugama i ustanovama. Zavod plaća i obrazovanje za potpuno novo zanimanje koje je traženo, ali na tržištu nema kvalificiranih radnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene