Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostojić:Dan u štrajku neće biti plaćen

Ribić Jovanoviću: 'Vojnik partije treba odstupiti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Matice Vilim Ribić se okomio na ministra Jovanovića te mu poručio da treba dati ostavku.

Štrajku se odazvalo oko 70.000 učitelja i profesora. Koliko je poznato, od 343 srednje škole, njih čak 315 bilo je u štrajku, dok je 16.000 učitelja bilo u štrajku u osnovnim školama.

Pročitajte i ovo Prosvjed medicinskih sestara - 1 Premijer nije baš zabrinut Medicinske sestre i tehničari idu u veliki prosvjed, a mogli bi i u štrajk: ''Strpljenje lagano ide kraju, gubimo vrijeme, rezultata nema'' Prosvjed medicinskih sestara "Prave se gluhi" Najavljen prosvjed medicinskih sestara: "Netko može sve dobiti, a nas se stavlja u red čekanja"

Ministri znanosti i zdravlja radnicima koji zbog rezanja prava štrajkaju poručuju kako je to njihov pravo, ali i smatraju štrajk nepotrebnim. Željko Jovanović im poručuje kako je 'štrajk njihovo pravo koje im se ničim ne osporava, ali dok su pregovori o Temeljnim kolekitvnim ugovorima u tijeku i u dobroj vjeri - štrajk je nepotreban'. Sličnu poruku poslao je nezadovojnim medicinskim sestrama i tehničarima i ministar Ostojić. Njemu je žao što mirenje nije uspjelo. Ostojić poručuje i kako očekuje da 'pružanje zdravstvene zaštite bude normalno jer zdravlje ljudi ne smije biti ugroženo. Svim pobunjenicima dao je do znanja "dan proveden u štrajku neće biti plaćen'.

Predsjednik Matice Vilim Ribić smatra da bi Vlada trebala respektirati današnji štrajk jer pokazuje snagu sindikata u javnom sektoru, a podrška industrijskih sindikata govori o tome kako su sindikati jedinstveni unatoč poticanju njihovih podjela i sukoba. Čelnik sindikata znanosti okomio se na ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog njegove tvrdnje da realni sektor zarađuje za plaće. Poručio mu je da treba odstupiti te ga nazvavši ga 'vojnikom partije'

Komentirajući pak Jovanovićevu izjavu kako nema potrebe za štrajkom, jer su u tijeku pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, kazao je da je takvo mišljenje potpuno promašeno jer se upravo u vrijeme pregovora provode štrajkovi kao metoda pritiska i pokazivanja snage.

Spomenka Avberšek, predsjedica Samostalnog sindikata zdravstva je kazala kako je najgore stanje na terenu jer su ravnatelji bolnica zaposlenicima prijetili da otkazima, smanjivanjem plaća i rekli da će dovesti medicinske sestre iz Albanije. Nakon današnjeg štrajka najavljuju primirje, ali i veliku akciju koja se može očekivati na proljeće.

Sindikati osnovnih i srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara organizirali su štrajk upozorenja zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, najave ukidanja dodataka na plaće, smanjivanja sredstava za obrazovanje i znanost u državnom proračunu, smanjivanja plaća učiteljima i nastavnicima kroz ukidanje dodatka od 3, 5, 7, i 9 posto, te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara.

Zbog štrajka danas neće raditi praktično sve škole u Hrvatskoj pa sindikalci preporučuju roditeljima da ne poslušaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ih je pozvao da pošalju svoju djecu u škole, te da ih ne šalju na nastavu koja se ionako neće održati.

Za djecu koja ipak dođu u škole odgovorni će biti ravnatelji, koji moraju organizirati njihovo čuvanje. Učitelji i nastavnici će ujutro održati zborove radnika a nakon toga u školama će ostati dežurati Štrajkaški odbori, dok ostali članovi sindikata mogu ostati štrajkati na svojim radnim mjestima ili, ako žele, mogu otići kući, kažu sindikalci.

>> Ministarstvo zdravlja: Nema razloga za štrajk medicinskih sestara

Ravnatelje koji će po naputku ministra Jovanovića pokušati popisivati štrajkaše upozoravamo da je to suprotno Zakonu o radu, te ćemo ih prijaviti Inspekciji rada, rekao je jučer predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić poručio je da se njegov sindikat priključio štrajku zbog smanjenja plaća u prosvjeti i nepravde koja je time učinjena učiteljima i nastavnicima, a Jovanoviću da je 'stvarno pretjerao' kada je u jučerašnjem priopćenju pokušao konfrontirati sindikate javnih službi s njihovim kolegama iz realnog sektora.

Za vrijeme štrajka medicinskih sestara i tehničara osigurat će se obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija, a štrajk će se održati u svim zdravstvenim ustanovama osim u Hitnoj službi, najavila je predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak.

Njezin sindikat ide u štrajk i zbog zabrane zapošljavanja, zbog čega u sustavu nedostaje čak 12.000 medicinskih setara. 'Mi već niz godina radimo kao da smo u štrajku, samo s minimalnim brojem osoblja', kaže Prašnjak.

Predsjednik Matice Vilim Ribić očekuje vrlo visoki odaziv na štrajk i u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, bez obzira što je bilo pokušaja onemogućavanja prava na štrajk. Naime, dekan jednog fakulteta, kojeg Ribić nije htio imenovati, htio je zabraniti štrajk pod izgovorom da to mora učiniti zbog Bolonjskog procesa, no sindikat mu je objasnio da bi to bilo protuzakonito.

Ribić je optužio prosvjetnu vlast da učenički standard povećava na račun plaća učitelja i nastavnika, koje već zaostaju 200 do 500 kuna za prosječnim plaćama u državi.

Također je ponovio kako su mjere štednje na troškovima za zaposlene u javnim službama potpuno promašene jer neće izvući društvo iz krize, već će je samo produbiti. Zato sindikati trebaju štrajkati i protiv Vladine pogrešne ekonomske politike, smatra Ribić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) poštuje pravo pravo sindikata na štrajk iako smatra da je on nepotreban u trenutku dok traju pregovori o temeljnom kolektivnom ugovor.

'Sindikalna strana nije jasno naznačila što je predmet spora, nije dokazala da postoji predmet spora temeljem kojega se može ići u štrajk, ali mi poštujemo njihovo pravo na štrajk', rekao je ministar Jovanović novinarima koji pitali za stajalište o štrajku u školstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene