Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vi ne poštujete ovaj sud'

Opomena Sanaderu, prekidao suca Turudića!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, kojega se u objedinjenom postupku tereti za ratno profiterstvo u aferi Hypo te za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskoga MOL-a, danas se nakon višetjedne stanke nastavilo ispitivanjem novih svjedoka.

U veliku sudnicu zagrebačkoga Županijskog suda kao svjedoci su pozvani Branko Horaček, bivši ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, i odvjetnik Zoran Marković, koji je na optuženičkoj klupi u slučaju Spice zbog sumnje da je s bivšim menadžerima Podravke i njihovim poslovnim partnerima oštetio koprivničku prehrambenu tvrtku.

Pročitajte i ovo Zatvorska kazna Prije 5 godina Gliserom naletio na 20-godišnju djevojku i usmrtio ju: Pogledajte koju kaznu je dobio Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces"

Bivši ravnatelj uprave za energetiku Branimir Horaček posvjedočio je kako je na poziv Damira Polančeca sudjelovao na nekoliko sastanaka vezanih uz izdvajanje plinskog biznisa iz Ine, ali i izdvajanja podzemnog skladišta plina. Izjavio je kako mu nije rečeno da je dogovor s MOL-om oko izdvajanja plinskog poslovanja već postignut. Nakon što mu je predočen iskaz s ispitivanja u USKOK-u, na kojem je rekao suprotno, odgovara da je današnje svjedočenje točno , ali da je tada Polančec rekao da ukoliko se pregovorima ne osiguraju povoljni uvjeti za normalno poslovanje novoosnovane tvrtke  'Prirodni plin', da do izdvajanja neće doći. Plinski biznis se izdvajao iz Ine zbog stvaranja gubitaka.

U daljne svjedočenju, Horaček je izjavio kako je sve sastanke na kojima je sudjelovao, vodio Damir Polančec, a s MOL-ove strane Zsolt Hernady i drugi mađarski čelnici, predstavnici stručnih službi. Na tim sastancima je donesena načelna odluka o izdvajanju plinskog izdvajanja.

Pred sudom je Horaček rekao i da su sve zemlje u susjedstvu imale dvostruko veću cijenu i stoga je INA bila na gubitku. Za razliku od mađarskih predstavnika, hrvatski nisu inzistirali na izdvajanju, već su tražili povećanje cijena plina. Izjavio je kako se na navedenim sastancima nikada nije pričalo o izmjenama dioničarskog ugovora.

U svjedočenju je Horaček istaknuo da je po pitanju izdvajanja plinskog biznisa sastavljeno 7 ugovora koji pobliže definiraju uvjete. Polančec ga je navodno izvijestio da mora ispregovarati što bolje, a on sam smatra kako je u tome i uspio, ali mu nije poznato zašto ugovor nije potpisan. Stručni tim čiji je on član bio radio je projekcije budućih poslovanja tvrtke 'Prirodni plin'.

Horaček kaže kako za vrijeme pregovora nikada nitko na njega nije vršio pritiske, niti nametao gotova riješenja kako bi se ispregovarali najbolji uvjeti s Mađarima. Zapisnik se, navodno, nije vodio, nego je Horaček sam vodio bilješke i dostavio ih Polančecu. Nakon što je Polančec podnio ostavku, Horaček više nije sudjelovao u pregovorima, niti ga je itko konzultirao.

>> Sud u cijelosti prihvatio optužnicu u slučaju Fimi medija

Danas svjedoči i Zoran Marković, nekadašnji pravni savjetnik vlade koji je sklopio ugovor o pravnom savjetovanju s Ministarstvom gospodarstva, tj. s Povjerenstvom za pregovore između Ine i MOL-a.

U ono vrijeme je, kako kaže Marković, sačinjena ponuda u pogledu cijene koja se sastojala od iznosa za naknadu od 1,5 milijuna kuna i za uspješno završen posao od 2 milijuna kuna. Na poziv, a možda i usmeni zahtjev da se ponuda smanji i cijena korigira, to su učinili.

Marković je na svjedočenju rekao i kako mu je poznato da su pozvana četiri odvjetnička društva da to učine, no ne zna, niti ga je zanimalo što je bilo s ostalim ponuđačima. 'Kakav je to postupak bio  gdje jedan dobije posao, olako se baratalo s milijunima kuna', upitao je predsjednik Sudskog vijeća Ivan Turudić.

Marković tvrdi da je cijeli ugovor kojeg su zaključili realiziran, njemu je sve isplaćeno dinamikom kako je dogovoreno. Kaže da na radnim sastancima nisu vođeni zapisnici , u nacrt ugovora su unošene primjedbe i prijedlozi. Navodno mu nije poznato je li na nekoliko sjednica Povjerenstva vođen zapisnik, kaže da ga on nije vodio. Upitan kako je ponuda društva Hanžeković i prtneri bila niža, rekao je da smatra kako nisu shvatili opseg i složenost tog posla.

Kad su započeli pregovori Vlada je imala 44 % dionica, a MOL 25 % plus jednu dionicu. U međuvremenu su nastupile velike promjene, a pojavio se i problem promjene načina upravljanja kompanijom. No, to se stalno guralo pod tepih, kaže Marković.

Cilj Vlade bio je imati strateškog partnera, a to je bio MOL, nastavlja Marković i dodaje kako je javna tajna bilo neprijateljsko preuzimanje MOL-a od OMV-a iza kojeg su stajale ruske kompanije, a što je budući slijed događaja i potvrdio.

'Kad je došao zahtjev MOL-a o tome sam obavijestio Polančeca, jer nisam imao ovlasti o tome pregovarati. Naime, mađari koji su 2003. godine bili manjinski, htjeli su prevlast u nadzornom odboru', svjedočio je Marković.

Postojalo je rješenje da pet članova daje MOL, Vlada tri, a jedan član je bio iz redova zaposlenika. Za promjenu upravljačke struktur, Marković je navodno čuo na jednom od radnih sastanaka od mađarskih operativaca, te je to prenio Polančecu koji je to jako dobro razumio i sve mu je bilo jasno. 'Pretpostavljam da je obavljao konzultacije. Teoretski je bila moguća i druga odluka.' Na kraju je odlučeno udovoljiti zahtjevima druge strane.

'U početku nisam sudjelovao u pregovorima u izdvajanju plinskog poslovanja'. Marković se navodno se uključio u pregovore pred kraj, u jesen 2008. godine. Ne zna zašto se izdvajalo, ali čuo je da je to zbog dugoročnog disbalansa u poslovanju Ine.

Mađarski predstavnik u Upravi Ine govorio je o kreditu koji bi mogao doći na naplatu ako se poremeti odnos između ukupnih zaduženja i operativne dobiti. Ako bi se odnos prekršio banka bi mogla otkazati ugovor i učiniti kredit dospjelim.

Izdvajanjem plinskog poslovanja osnovale bi se dvije tvrtke 'Prirodni plin' i 'PSP Okoli' unutar Ine. Okoli bi preuzeo Plinacro, a 'Prirodni plin' bi preuzeo konzorcij pet hrvatskih tvrtki.

Svjedočenje je prekinuo i manji incident između suca Turudića i Ive Sanadera. Nakon što je zaradio opomenu, Sanader je i dalje prekidao suca Turudića za vrijeme unošenja iskaza u zapisnik, zbog čega je i upozoren. 'Jel ja govorim hrvatski ili mađarski? Vi naprosto ne poštujete ovaj sud, ja vam to neću dopustiti', upozorio ga je Turudić

Sutra bi na sudu trebala svjedočiti bivša ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja Olgica Spevec, a početkom ožujka u sudnici bi se trebali pojaviti negdašnji Sanaderov suradnik, bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, bivši direktor austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer, vlasnik Diokija Robert Ježić te bivši ministar financija Ivan Šuker.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene