450253
450253
450253
450253
450253

PROZIVKE I OPTUŽBE NA SVE STRANE Tko je u pravu - stotinjak suspendiranih HSS-ovaca ili Krešo Beljak?

  • , 15.09.2016., 10:52
  • Autor:
  • komentara

Nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak suspendirao stotinjak članova stranke jer su opstruirali izbore i kršili statut stranke, najprije mu se otvoreno suprotstavila Marijana Petir, eurozastupnica koja je također na listi suspendiranih, a javljaju se i drugi HSS-ovci kojima prijeti izbacivanje iz stranke.

 
 
 
 
Zlatko Hrg, Krešo Beljak, Zoran Smolić, Momir Karin (Foto: Pixell)
Zlatko Hrg, Krešo Beljak, Zoran Smolić, Momir Karin (Foto: Pixell)

Jedan od njih je Momir Karin, predsjednik HSS-a Splitsko-dalmatinske županije koji je prije izbora HSS-ovce Imotske krajine javno pozvao da daju glas HDZ-ovcu Milanu Kujundžiću, a ne Narodnoj koaliciji u čijem je sastavu Hrvatska seljačka stranka. Kazna predsjednika uslijedila je odmah nakon izbora, no Karin ne žali.

'Beljak je suspendirao naše gradske i općinske organizacije te mene kao predsjednika, dobili smo pismeno rješenje . Nije mi žao što smo dali podršku Milanu Kujundžiću, dapače, ponosni smo što smo mu pomogli da ostvari izvrstan rezultat i putem preferencijalnih glasova zavrijedi mjesto u Saboru', istaknuo je Karin za Dalmatinski portal.

'Prije ulaska u Narodnu koaliciju, čak 38 od 41 jedinice u Dalmaciji predsjedniku HSS-a poručile su da se protive priklanjanju Zoranu Milanoviću, te da na izborima neće dati podršku lijevoj koaliciji', kazao je Karin koji Beljakov potez smatra strateškim potezom osiguravanja što bolje pozicije prije unutarstranačkih izbora.

Zoran Smolić, predsjednik HSS-a Šibensko-kninske županije, službeno rješenje o privremenoj suspenziji još nije primio, ali je uvjeren da je na Beljakovom popisu.

'Iskreno, bio bih duboko nesretan da nisam među njima', ističe i nastavlja:

'Predsjednik nas je trebao obavijestiti tko je i zbog čega suspendiran. Ako kaže da je pobjednik i da ima nekoliko mandata više u Saboru, onda mora objasniti zbog čega suspendira stotinu članova, među kojima je jedan župan, europarlamentarka i predsjednici općinskih i županijskih organizacija', pita Smolić koji Beljakov postupak smatra uvertirom u unutarstranačke izbore, prenosi Šibenik.in.

Podsjeća i da u nekim sredinama u Šibensko-kninskoj županiji HSS-ovi kandidati nisu dobili niti jedan preferencijalni glas. Čak ni u Tisnom gdje je upravo Beljakovo vodstvo vratilo dio članova izbjeglih u AHSS. To u stvari potvrđuje Beljakovu tezu o opstrukciji.

Posjetimo, Krešo Beljak jučer je kazao kako su pojedine mjesne organizacije HSS-a imale daleko više članova nego što je bilo osoba koje su u tim mjesnim jedinicama glasovale za stranku, što je predsjednik HSS-a nazvao opstrukcijom.

Bivši predsjednik HSS-a, Branko Hrg, koji je napustio stranku i na ovim izborima osvojio mandat kao nezavisni kandidat, smatra da je manjak glasova u pojedinim sredinama rezultat odluke da stranka koalira s SDP-om.

'Svatko tko bude na čelu političke stranke mora prvenstveno pratiti ono što članstvo misli i želi', kazao je Hrg za Dnevnik Nove TV.

Suspendirani članovi imaju se pravo žaliti stranačkim tijelima te se pokreće postupak, a sve dok se ne okonča ili obustavi, suspendirani članovi gube stranačka prava i ne mogu se kandidirati na unutarstranačkim izborima koji se moraju održati u roku od 180 dana od parlamentarnih izbora.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se