Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglasili elementarnu nepogodu

Suša i u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog posljedica suše stanje elementarne nepogode proglasili su bjelovarsko-bilogorski te koprivničko-križevački župani.

Bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija zbog suše je donio Odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje gradova Čazme, Daruvara, Garešnice, Grubišnog Polja, te općina Berek, Đulovac, Hercegovac, Ivanska, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Šandrovac, Štefanje, Veliki Grđevac, Velika Pisanica, Veliku Trnoviticu i Zrinski Topolovac.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Koprivnice o radnim dolasku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stižu i strani diplomati Predsjednica seli ured u Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju Slika nije dostupna Elementarna nepogoda Štete od suše premašit će milijardu kuna: "Nitko ne može očekivati da će država pokrivati troškove"

>> Splitsko-dalmatinska županija traži proglašenje elementarne nepogode

Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza područje tih jedinica lokalne samouprave zahvatila je suša što je rezultiralo znatno smanjenim prinosima poljoprivrednih kultura. Već sada je vidljivo da su najveće štete na kukuruzu, soji, krumpiru i povrtnim kulturama, priopćila je Bjelovarsko-bilogorska županija.

Štetu će procjenjivati članovi općinskih povjerenstava za procjenu štete od elementarnih nepogoda, a izvješća moraju dostaviti županijskom povjerenstvu u roku osam dana.

Darko Koren, župan koprivničko-križevački, Vladin prijedlog saniranja posljedica suše oslobođanjem od plaćanja zakupnine smatra nekorektnim, jer se na taj način država zapravo odriče novca lokalnih i regionalnih samouprava koji su u najvećem dijelu najmodavci. Ministra poljoprivrede prozvao je, jer se sunčao na moru, umjesto da je obilazio sušom pogođena područja.

'Za razliku od ministra, kojeg smo neki dan konačno uspjeli vidjeti lijepo preplanulog, vratio se čovjek s mora, i mislim da nitko od nas ovdje nema tako lijepu brončanu boju kao on. Za razliku od njega, ja sam zaista obišao teren. Došao sam do zaključka da sam napravio jednu grešku, što sam elementarnu nepogodu proglasio tek danas', rekao je Koren.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene