Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice suše

Splitsko-dalmatinska županija traži proglašenje elementarne nepogode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog posljedica dugotrajne suše, poljoprivrednici iz Dalmacije traže proglašenje elementarne nepogode.

Ističu da žele jednak status, bez obzira što je ministar Jakovina najavio da neće biti novca za odštete, jer je u županijama na području Slavonije i Istre već proglašena elementarna nepogoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljedice suše Jakovina: Najveći izazovi i najveći problemi su u stočarskom sektoru Slika nije dostupna Procjenjuje se šteta Zbog suše proglašena elementarna nepogoda i za Varaždinsku županiju

>> Pogledajte koji su dijelovi Hrvatske najgore pogođeni sušom

O proglašenju elementarne nepogode ozbiljno se razmišlja u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, no prije toga općine i gradovi moraju im poslati svoje zahtjeve.

'Ja tražim elementarnu nepogodu. Ne samo ja, nego i svi ljudi kojima je kao i meni. Najlakše je reći da nema novca. Mogao bi gospodin Jakovina i svi oni u vrhu smanjiti svoje plaće, pa da im bude kao i drugim ljudima koji rade za 6-7 tisuća kuna', rekao je poljoprivrednik Dinko.

Umjesto isplate odšteta, ministar je ponudio djelomično oslobođenje od zakupnine poljoprivrednog zemljišta, ali i mogućnost reprograma kreditnih obaveza. Pomak bi trebao donijeti i sutrašnji sastanak s poljoprivrednicima. Među njihovim prijedlozima su poticaji za 2012. u punom iznosu, a plaćanje 50% cijene zakupa prolongirati kroz dvije godine.

Očekivanu pomoć poljoprivrednici će nastaviti tražiti. Na to će ih i dalje podsjećati prazni bunari i suhe slavine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene