Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nova paradigma'

Zašto u Bruxellesu HDZ i SDP mogu surađivati, a u Hrvatskoj ne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Ivo Stier i Tonino Picula pokazali su da je moguća suradnja HDZ-a i SDP-a.

Da HDZ i SDP mogu surađivati, pokazali su sinoć Davor Ivo Stier i Tonino Picula. Picula je naime, sudjelovao na promociji knjige Davora Ive Stiera, koja je okupila brojna imena hrvatske politike. Nova hrvatska paradigma, naziv je knjige u kojoj predlaže demokratizaciju stranaka. Evo što na te ideje kažu njegove stranačke i bivše stranačke kolege.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predstavljanje knjige Stier traži zakonsku zaštitu stranačkih disidenata, a na predstavljanju se i pojavio jedan Slika nije dostupna Novih 5 godina Naši parlamentarci stigli u Bruxelles, Jakovčić najsretniji: To je to, to sam htio cijeli život i evo me!

"Novu hrvatsku paradigmu" napisao je HDZ-ov Davor Ivo Stier.

To nije stranački manifest, to je jedan politološki esej koji traži modernizaciju svih političkih stranaka', objasnio je Stier. I predlaže izbor stranačkog vodstva po sustavu jedan član, jedan glas.

'Mislim da je to otvoreno za raspravu, ja ne želim nametnuti jedno rješenje', objašnjava.

Što o tom prijedlogu kažu Stierove kolege iz HDZ-a u kojem se vodstvo ne bira tako?

'Što se tiče procesa kod donošenja odluka u okviru političkih stranaka, najidealnije je jedan čovjek, jedan glas', rekla je Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu.

'Sve je moguće, međutim to treba početi od temeljnog ogranka, ne samo tijela stranke, ali to je vrlo zahtjevno tehnički i težimo tom idealu', rekla je Dubravka Šuica.

Knjigu HDZ-ovca, predstavio je SDP-ovac, Tonino Picula. Surađivali su oko BiH.

Zašto je nemoguća suradnja u Hrvatskoj?

Zašto u Bruxellesu HDZ i SDP mogu, a u Hrvatskoj ne?

'Kvalitetan dijalog i konsenzus su jedno, a politička bitka drugo. Naravno da su izbori nebitni ako se svi slažemo u svemu, mislim da je važno da se jasno profiliraju stranke, da imaju svoje programe, i brane svoje ideje', objasnio je Andrej Plenković.

A baš stranke i višestranačje, vrijednosti su ustavnog poretka, kaže Vladimir Šeks.

'Stranke su pretvorene monarhije, nasljedne, ta nova paradigma, demokratska paradigma znači veliki propuh u političkim strankama', rekao je Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice RH.

I Drago Prgomet, slušao je o knjizi Davora Stiera.

'Ono što bi trebala biti paradigma političke stranke je da netko može biti preglasan, ali ne može biti izbačen jer drugačije misli, on piše u knjizi i o zakonskoj zaštiti ljudi koji drugačije misle', kaže Prgomet.

Šeks i Kosor o Twitteru

Ja sam jedan čovjek s Twittera', rekao je Vladimir Šeks. 'Jesi se aktivirao', upitala ga je popularna tviterašica Jadranka Kosor.

A baš iz HDZ-a izbačena, bivša premijerka, sjedila je prvom redu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene