Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro u prometu njih 44

GPS, Wi-Fi i brzina od 160 km/h - od danas na našim prugama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od danas na hrvatskim prugama počinje prometovati moderan vlak iz Končara. Evo po čemu su posebni!

Danas u 14:30 sati, s Glavnog kolodvora u Zagrebu prema Koprivnici u promet kreće prvi od 44 nova moderna vlaka.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Darko Barišić - 1 Ovo su prioriteti... Član uprave HŽ-a otkrio detalje: Što će sve obuhvatiti obnova željeznica teška 6 milijardi eura Vlakovi - 1 Pogon na baterije Plenković najavio ambiciozne ciljeve za našu željeznicu, sindikati nisu optimistični: "Vlakovi neće moći voziti brže nego što im pruga dopušta"

Evo kada ćete kartu za vlak moći kupiti putem interneta

Vlakovi imaju modernu opremu, među kojom je Wi-Fi. Svaki naredni mjesec iz Končara će izlaziti po dva nova vlaka. Vrijednost je 1,63 milijarde kuna.

U povodu početka redovitog prometovanja novog vlaka proizvedenog za potrebe HŽ Putničkog prijevoza, predsjednik Vlade Zoran Milanović sudjelovat će na prvoj vožnji na relaciji Glavni kolodvor Zagreb - Željeznički kolodvor Koprivnica.

Vlak prema Koprivnici polazi sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u 14:30 sati, a na Željeznički kolodvor Koprivnica dolazi u 16:05 sati. U pratnji premijera Milanovića bit će potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

Ugovor o isporuci 44 nova putnička vlaka potpisan je 30. siječnja 2014. između HŽ Putničkog prijevoza i tvrtke Končar – Električna vozila. Potpisani ugovori bit će realizirani u dvije faze. Prva faza podrazumijeva isporuku 20 elektromotornih i jednog dizelsko-električnog vlaka, a u drugoj druga fazi bit će proizvedena 12 elektromotornih i 11 dizelsko-električnih vlakova.

Nakon puštanja prvog elektromotornog vlaka, svaki idući mjesec u promet će biti puštena po dva nova vlaka iz prve faze. Svi vlakovi bit će proizvedeni i pušteni u promet do kraja 2017. godine. Elektro-motorni vlakovi dosežu brzinu od 160 kilometara na sat, a dizel-elektromotorni vlak 120.

Elektromotorni vlakovi građeni su kao četverodijelne niskopodne garniture s dvije motorne jedinice i dva središnja segmenta, dok će dizel-električni motorni vlakovi biti sagrađeni kao trodijelne niskopodne garniture s dva motorna vagona s upravljačnicom i srednjim vagonom.

Imaju videonadzor, Wi-Fi, prilagođeni su prijevozu osoba u invalidskim kolicima i prijevozu bicikala, položaj vlaka pratit će se GPS-om. Radi se o hrvatskom proizvodu visoke tehnologije, oko čije proizvodnje je zaposleno 3000 radnika, proizvodu koji je podigao konkurentnost hrvatskih tvrtki i mogućnost izlaska na druga tržišta.

Do kraja godine tvrtka HŽ Putnički prijevoz uvest će i mogućnost on-line kupnje i rezervacije karata, te prodaja putem pametnih kartica i stabilnih automata u kolodvorima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene