Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pronađeni propusti

Sanjinu je transplantacijom dvaput spašen život, a o novoj aferi poručuje: "Zašto se čekalo dvije godine da mi saznamo za taj slučaj?"

Aktualno Galerija U bolnici: Ilustracija - 6 U bolnici: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr U bolnici: Ilustracija - 2 U bolnici: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr U bolnici: Ilustracija - 3 U bolnici: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr U bolnici: Ilustracija - 4 U bolnici: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 U bolnici: Ilustracija - 5 Galerija 1/8 >>
Nepravilnosti je bilo, ali u ovom trenutku ne postoji sumnja da je riječ o trgovini organima. To tvrdi ministar zdravstva Vili Beroš, koji je u srijedu pojasnio detalje oko istrage sumnjivih transplantacija u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Zdravstvena inspekcija je odavno odradila svoje, na potezu je DORH. Zbog istrage ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu nije mogao o svim detaljima ali ističe: "Dakle trgovina organima je nešto na što u ovome trenutku ne postoji sumnja".

Ipak, nepravilnosti su utvrđene.

"Upravo činjenica da je odbijena transplantacija u jednoj zdravstvenoj ustanovi, a prihvaćena u drugoj je bio element na osnovu kojeg je zdravstvena inspekcija postupala, našla je određene sumnje na nepravilnosti", kazao je ministar Beroš.

Sanjinu Španoviću, kojemu je upravo sjajni hrvatski sustav transplantacija dva puta spasio život, nije jasno zašto bi se netko uopće upustio u takvo što.

"Hrvatska je s razlogom broj jedan u svijetu darivanja organa i meni nije jasno zašto bi netko išao kupovati od nekoga organe i sebi transplantirati, kad u slučaju da mu je zaista ugrožen život preko Eurotransplanta on taj organ može dobiti na vrijeme", zaključuje Španović. Nedopustivo je i štetno da se ovakvi slučajevi razvlače godinama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj doniranih bubrega Ministar Beroš o spornim transplantacijama: "Uočen je niz nepravilnosti, ali doktori nisu prodavali organe"

Pročitajte i ovo Transplantacija- 4 dobre vijesti Pune ruke posla za KBC Zagreb i KB Merkur: Znatno porastao broj transplantacija organa

"Zašto se čekalo dvije godine da mi saznamo za taj slučaj? Zašto godinu dana radi DORH na tome i omogućuje nekima koji, ako su za to odgovorni, da i dalje obavljaju taj posao? U Hrvatskoj za puno manje stvari ideš u istražni zatvor na mjesec, dva tri. Što dulje se to stavlja pod tepih stvarat će se sumnja u nešto što je svjetski vrh. Doslovno", poručuje sugovornik Dnevnika Nove TV.

Broj transplantacija s nesrodnih živih donora u postotku je zanemariv, a trenutačno su takve operacije obustavljene.

Ministar zdravstva ističe kako je potpuno jasno da taj proces treba sagledati i bolje urediti. Jer na kocki je besprijekorna reputacija koju su hrvatski medicinski timovi i visoko senzibilizirani građani godinama gradili .

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene