Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mještani proživljavali dramu

Sumnja na podmetanje: 'Prije plamena puklo je kao stara bačva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ranog jutra vatrogasci Splita i okolice borili su se s požarom kod mjesta Rupootine nadomak Splita.

Sjeverni dio Splita jutros je probudio gust dim iz pravca Rupotine i Ninčevića. Pod obroncima Kozjaka vidjelo se samo kako prelijeću kanaderi. Vatrogasci su već negdje iza podne požar donekle stavili pod kontrolu, ali kako je na potezu od oko četiri kilometra izgorjela gusta šuma, velika je opasnost da vjetar te naslage izgorjelog drva razbukta pa će se vjerojatno i noćas i sutra paziti na požarište.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Solinu - 5 MUŠKARCU PROPUCANE NOGE Pucnjava u Solinu: 27-godišnjak se tereti za ubojstvo u pokušaju Pucnjava u Solinu - 5 Nije bio prepad? FOTO/VIDEO Operiran muškarac kojem su u Solinu propucane noge: Utvrđuje se motiv pucnjave

Čitav dan to područje su nadlijetali kanaderi i helikopteri i polijevali ga morem. Sve se to vidjelo i iz Splita, a i sjeverni dio grada je bio natkriven dimom. Čak se razmišljalo o zatvaranju zračnog prometa, a brodovima je sugerirano da ne plove Kaštelanskim zaljevom zbog stalnog slijetanja kanadera. Što se tiče uzroka požara mještani i vatrogasci kažu da je čudno što je planulo na više mjesta, spominje se podmetanje, a neki svjedoče da su čuli i eksplozije. Službeno, uzrok se istražuje. Ono najvažnije nitko nije stradao, a i kuće su obranjene.

>> Lokaliziran požar kod Solina, izgorjelo 250 hektara šume

Tamošnji mještani preživjeli su pravu dramu, plamen ih je probudio sa prvom zorom. 'Bilo me strah za kuću i djecu,' rekla je jedna mještanka. Od šest sati mještani su gasili zajedno sa vatrogascima jer je plamen stigao do prvih kuća, a to su iznimno gusto izgrađena naselja obiteljskih kuća. Neki svjedoče da su čuli i eksplozije. 'To je puklo kao stara bačva i onda sam vidio dva plamena,' rekao je jedan mještanin. 'Točno je da je planulo na nekoliko mjesta. Izgleda da se radi o podmetanju,' rekao je Dragan Kapitanović, vatrogasni zapovjednik u Solinu. Gasitelji čitave splitske okolice udružili su snage, a pitanje je bi li kuće obranili bez kanadera koji su bez prestanka grabili more iz Kaštelanskog zaljeva i bacali vodene bombe.

Jedan čovjek imao je stado od skoro stotinu koza i kozlića. Pokušao je s njima bježati pred vatrom, ali uzalud, sve su stradale u plamenu. 'Išli smo i onda nas je plamen okružio, nismo imali kuda,' rekao je Milan Ninčević, vlasnik stada. Hoće li mu tko isplatiti odštetu ne zna se, ali životinje je volio i jutros
plakao za njima. 'Zvale su se Doris Dragović, Severina,' rekao je. Ostaje velik oprez, vatra je savladana, ali i noćas će se čuvati užareno požarište.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene