Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O pregovorima Srbije i EU

Milanović: 'Hrvatska će se prema Srbiji odnositi partnerski, a ne tutorski'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović sudjeluje na summitu šefova država i vlada zemalja EU. Drugoga dana summita raspravljat će se o otvaranju pregovora sa Srbijom.

Srbija ,kako je već poznato, pregovore s EU započinje 21.01.2014. Suglasnost su, nakon polemika predvođenih Njemačkom, dale sve zemlje članice.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Stav Hrvatske je da će se prema pregovorima sa Srbijom odnositi, kako je kazao premijer, 'partnerski, a ne tutorski'. Njemačka na Srbiju ima cijeli set pregovora, a glavni je onaj da Srbija dosljedno i transparentno ne provodi sporazum s Kosovom potpisan prošloga travnja.Pregovarački okvir za Srbiju već unaprijed govori da su na pomolu dugi i teški pregovori.Nakraće rečeno - Kosovo je Srbiji uvjet za sve.

S obzirom na to da Kosovo nije dio europske pravne stečevine(acquis comminotaire),odnosi Srbije i Kosova su podvedeni pod poglavlje 35 (other issues). Usporedbe radi, u pregovorima s Hrvatskom to je poglavlje,kako je običaj,otvoreno i zatvoreno posljednje, dok će u pregovorima sa Srbijom zbog Kosova, kao glavnog političkog kriterija, biti otvoreno prvo.

Milanović: U politici je komplicirano i neisplativo biti principijelan!

Iz srpskog pregovaračkog okvira sasvim je jasno da Srbija neće moći zatvoriti pregovore s EU bez punog priznanja Kosova.Takav pregovarački okvir pokušale su 'ublažiti' neke zemlje članice predvođene Španjolskom, ali Njemačka je u tom smislu vrlo jasno postavila svoj uvjet da bi 'propustila' Srbiju da pregovore započne 21.01.

Zanimljivo je i to kako je u Srbijanskom pregovaračkom okviru kao nikad dosad definirano i poglavlje koje kolokvijalno zovemo suspenzivna klauzula. Prema tekstu srpskog pregovaračkog okvira, ako Srbija značajno zaostaje u napretku u poglavljima pravosuđa i temeljnih prava u koja su ugrađene temeljne vrijednosti EU i nakon što se iscrpe sve raspoložive mjere, Europska komisija sama ili na preporuku jedne trećine zemalja članica može predložit suspenziju pregovora o čemu odlučuje europsko vijeće kvalificiranom večinom(ne jednoglasno kao dosad).

Vezano uz suspenziju, ova definicija se mutatis mutandis moze primjeniti i u slučaju da proces normalizacije s Kosovom značajno zaostaje za napretkom u ukupnim pregovorima.

Kad počnu pregovori sa Srbijom,bit će zanimljivo vidjet mjerila za otvaranje i zatvaranje pojedinih poglavlja. Za Crnu Goru, primjerice, nakon završenog screeninga, prekjučer su određena čak 84 mjerila za poglavlje 23 i 24 koja obuhvaćaju pravosuđe,temeljna prava i sigurnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene