Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer u Bruxellesu

Milanović: U politici je komplicirano i neisplativo biti principijelan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović je u Bruxellesu gdje će sudjelovati na pripremnom sastanku stranke europskih socijalista i sastanku Europskog vijeća.

Prije sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom, premijer Zoran Milanović odgovarao je na pitanja novinara. Na pitanje kako komentira usvajanje ustavnih promjena u prosincu te može li to utjecati na slučaj Perković, Milanović je kazao da ne može i neće komentirati pojedinačne slučajeve. 'Vidim da se mnogi, koji bi trebali šutjeti, na tome iživljavaju. Neka oni koji su nadležni za to rade svoj posao. Što se tiče ustavnih promjena, pričekat ćemo još dva tjedna, nije nam o glavu. Mi smatramo da su to dobre stvari. Stranka HDSSB je od početka pregovora bila, prema mojim saznanjima, vrlo konstruktivna, kazao je te dodao da preokret svatko tumači na svoj način. 'Tko hoće napraviti dobru stvar za Hrvatsku, dobro došao je, tko neće – ne mora', poručio je.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

Na pitanje hoće li Hrvatska 1.siječnja ispoštovati europski uhidbeni nalog, Milanović je kazao da on 'na to nema utjecaj'. Novinarka Nove TV Ivana Petrović mu je postavila pitanje kako komentira pismo srbijanske diplomacije u kojem u 14 točaka navode 'antisrpske incidente' u Hrvatskoj, Milanović je odgovorio kako je on predsjednik Vlade koji vodi računa i brine o hrvatskim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnost.

VIDEO Milanović potpisao gradnju plinovoda teškog 35 MILIJARDI DOLARA

'Neke stvari u zadnje vrijeme, iako ne samo u zadnje vrijeme, radimo iz uvjerenje, a ne iz političke koristi jer nje nema. Trpimo i kratkoročnu štetu, ako ćemo konkretno govoriti o tome. Imate u Hrvatskoj ljude koji su neću reći neprincipijelni, nego se tužno ponašaju, a ni iz Beograda od aktualne vlasti baš nemamo podršku', kazao je.

Dodao je i da će se za prava manjina uvijek zalagati, bez obzira o kojim se manjinama radi, jer smatra da je to ispravna stvar. 'Dakle, naprosto održavati određene standarde na kojima se naša država, kao sklop normi, građena. Društvo se tome prilagođavalo. Vidimo da su neki imali krajnje licimjernu poziciju o tome, ružnu i neljudsku, ali mi tu nećemo odstupiti. Prema tome, što god dio Zagreba, HDZ ili vlast u Beogradu govorila, mi imamo svoj put', poručio je Milanović.

Na pitanje je li njegova izjava o vlasti u Beogradu zapravo demantij onoga što je govorio ministar vanjskih poslova Srbije koji je rako da je njihova vlada u svakodnevnom kontaktu s Vladom, Milanović je rekao da bi bilo dobro čuti neku riječ u pozitivnom tonu od strane srbijanske vlasti. 'Nema toga? Okej, nećemo zamjeriti. U politici je komplicirano i neisplativo biti principijelan', kazao je.

'Hrvatska će razmotriti ulazak u bankovnu uniju'

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da će pozorno razmotriti mogućnost ulaska Hrvatske u bankovnu uniju kako bi se vidjelo koji su najbolji hrvatski interesi.

'Promatramo i važemo svoje interese. Nećemo se ni u što zalijetati. Hrvatska što se tiče bankovnih kriterija ima vrlo strog poredak. Mi imamo veliku izloženost prema euru, 85 posto vlasnika banaka u Hrvatskoj dolaze iz Europe, tako da smo na neki način već unutra, iako formalno to nismo. Razmotrit ćemo najbolje hrvatske interese', rekao je Milanović.

Ministri financija Europske unije postigli su nakon višesatnog sastanka dalekesežni dogovor, koji je već ocijenjen povijesnim, o drugom stupu bankovne unije, koja osigurava da se banke ne spašavaju sredstvima poreznih obveznika, što je eurozonu 2008. gurnulo u duboku krizu.

Bankovna unija se dogovora za članice eurozone, ali je otvorena i za druge države članice koje joj se žele pridružiti. (Hina/S.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene