Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje Antunu Gudelju počinje u rujnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac osječkoga Županijskog suda Damir Krahulec, koji će voditi sudski postupak protiv Antuna Gudelja optužena za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i još dviju osoba u srpnju 1991., izjavio je kako se početak glavne rasprave u tome suđenju može očekivati u rujnu ove godine.

Zamoljen da objasni postupak u tome slučaju sudac Krahulec danas je na Sudu izjavio novinarima kako je optuženiku Gudelju, koji je sinoć, nakon izručenja iz Australije, doveden u osječki zatvor, danas uručeno rješenje o pritvoru, protiv kojega je njegov odvjetnik Nedjeljko Rešetar uložio žalbu, o kojoj konačno rješenje donosi Vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šeks: 'Tim se glupostima uopće neću baviti', odvjetnik Antuna Gudelja priprema kaznenu prijavu Slika nije dostupna Na suđenju Antunu Gudelju svjedočio Zlatko Kramarić

Dodao je kako osječko Županijsko državno odvjetništvo nije mijenjalo optužnicu protiv Gudelja, a rješenje Županijskog suda o njegovu pritvoru datira iz lipnja 2001., na temelju kojega je za njim bila raspisana centralna i međunarodna tjeralica.

Dodao je kako je zakazivanje glavne rasprave, s obzirom na žalbene rokove, godišnje odmore te opsežnost sudskog spisa s 576 stranica, moguće polovicom ili potkraj rujna.

Zamoljen da komentira tvrdnje supruge ubijenog načelnika osječke policije Jadranke Reihl-Kir kako na prijašnjim raspravama neki svjedoci nisu bili saslušani, Krahulec je odgovorio kako glavna rasprava počinje iznova s izvođenjem svih dokaza iz optužnog spisa, a da stranke u postupku mogu u tijeku dokaznog postupka predložiti nove dokaze, vezane uz činjenično stanje.

Gudelj je optužen da je u srpnju 1991. kao pripadnik pričuvnoga policijskog sastava na cesti Osijek-Tenja iz automatske puške pucao na automobil u kojem se nalazilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju Tenji. 

Osim načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira, po optužnici, usmrtio je i potpredsjednika Izvršnog vijeća tadašnje osječke Skupštine općine Gorana Zobundžiju i skupštinskog vijećnika Milana Kneževića, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenje Mirka Tubića.

Nakon toga događaja Gudelj je otišao u Australiju, a u odsutnosti je na osječkom Županijskom sudu osuđen na 20 godina zatvora. Pošto je 1996. uhićen u Njemačkoj i izručen Hrvatskoj, na istom je sudu protiv njega obnovljen postupak, koji je prekinut 1997., kad je Vrhovni sud na Gudelja primijenio Zakon o općem oprostu, nakon što je osječki
Županijski sud prije toga odbio takav prijedlog Gudeljeva branitelja.

Nakon puštanja na slobodu Gudelj je ponovno otišao u Australiju, a Državno odvjetništvo protiv je takve odluke Vrhovnog suda podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti, a Jadranka Reihl-Kir tužbu Ustavnom sudu.

Vrhovni je sud u studenom 2000. ocijenio osnovanim zahtjev za zaštitu zakonitosti, a Ustavni je sud u ožujku 2001. odluku o primjeni Zakona o općem oprostu ocijenio protustavnom, ukinuo rješenje Vrhovnog suda iz 1997. i vratio predmet Sudu na ponovno odlučivanje.

Vrhovni je sud u travnju 2001. odbio žalbu Antuna Gudelja na rješenje Županijskog suda iz veljače 1997., kojim je odbijen prijedlog njegova branitelja da se na Gudelja primijeni Zakon o općem oprostu i obustavi postupak.

Županijski sud je nakon toga, u lipnju 2001., protiv Antuna Gudelja donio rješenje o određivanju pritvora, nakon čega je za optuženikom raspisana tjeralica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene