Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNIK KAZNENOG ODJELA

S Vrhovnog suda raspalili po Vladi: ''Zakon o kaznenom postupku je rad lošeg učenika koji loše prepisuje od nekoga sa strane''

Sjednica Vrhovnog suda
Sjednica Vrhovnog suda Foto: DNEVNIK.hr
Koliko se puta i kako mijenjao Zakon o kaznenom postupku, teško je i pobrojiti, a svaki put kritika nije nedostajalo. Nova runda na račun Vlade stigla je s najvišeg suda u Hrvatskoj - kažu: ''Zakon je rad lošeg učenika koji loše prepisuje od nekoga sa strane''.

Zakon o kaznenom postupku (ZKP) ima veliku važnost s obzirom na to da predstavlja skup pravila po kojima se vode svi sudski procesi na hrvatskim sudovima, reguliraju prava policije, okrivljenika i tužitelja, određuje istražni zatvor i rok u kojem okrivljeni mogu boraviti iza rešetaka.

Upravo povodom Konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a Kazneni odjel Vrhovnoga suda Republike Hrvatske (VSRH) održava sjednicu pri čemu je zanimljivo i da je medijima prvi put dozvoljeno sudjelovati na njoj.

Suci i sutkinje najvišeg suda u zemlji razmatraju tekst Konačnog prijedloga s izmjenama koje, kako ističu, nisu raspravljene u struci niti na javnom savjetovanju, a riječ je o strukturalnim izmjenama drugostupanjskog suđenja.

Tema rasprave je i odnos Ministarstva pravosuđa i uprave prema Vrhovnom sudu kod izrade nacrta prijedloga izmjena zakona što je prilično bolna točka za suce što se pokazalo i danas s obzirom na to da se iako je na sjednicu, uz predstavnike katedri kaznenog postupovnog prava pravnih fakulteta, pozvan i predstavnik Ministarstva pravosuđa i uprave - nitko iz tog matičnog resora nije pojavio.

A imao bi što čuti i odgovoriti na na sve ono što s Kaznenog odjela VSRH-a zamjeraju Vladi po kojoj su suci i sutkinje žestoko opleli. Žale se, naime, da Vlada sustavno ignorira Vrhovni sud, a premda su kritike prema sudovima ponekad opravdane, rezultat su loših zakona - tvrde na Vrhovnom sudu.

Ne spore da im je poslan Prijedlog zakona, ali tvrde da je riječ o alibiju jer su dobili samo dva dana za raspravu znajući da o tome u tako kratkom razdoblju ne mogu dati mišljenje. 

''Zakon je rad lošeg učenika koji loše prepisuje od nekoga sa strane'', zaključio je predsjednik Kaznenog odjela Vrhovnog suda RH Damir Kos.

Pročitajte i ovo Slučaj Mamić - Hoće li se mijenjati zakon? - 2 Daleko od hrvatskog pravosuđa Sanader, Todorić, Glavaš, Kutle, Mamići... Što je potrebno da Vlada konačno promijeni Zakon o kaznenom postupku?
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više nema odugovlačenja Zbog Daruvarca se mijenja zakon? Nasilnici više neće moći slobodno išetati iz pritvora

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nedavno je, pak, u Saboru predstavljajući prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a, ustvrdio je da ćemo zahvaljujući Vladinim izmjenama imati modernije, efikasnije i brže sudske postupke te učinkovito pravosuđe.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene