Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presudio bankama

Sudac kojeg će se pamtiti: Radovan Dobronić dobro poznaje banke, radio je u jednoj od njih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac Radovan Dobronić ostat će zapamćen zbog današnje nepravomoćne presude u 'slučaju Franak' na Trgovačkom sudu u Zagrebu, u kojoj je 8 hrvatskih banaka očitao lekciju i kaznio ih.

Radovan Dobronić (53) rodom je iz Čakovca u Međimurju, a sudac na Trgovačkom sudu još 1996. godine. Prije toga radio je i u Državnoj direkciji za robne rezerve, no to nije najzanimljiviji detalj njegove karijere.

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić Radovan Dobronić Šef Vrhovnog suda komentirao Severinin slučaj: "Ne može se ona tu shvaćati malom i nemoćnom ženicom. Ona je vjerojatno najmoćnija u Hrvatskoj" Općinski građanski sud u Zagrebu Odaziv veći od 80 posto Predsjednik Vrhovnog suda donio uputu o radu sudova tijekom bijelog štrajka

>> PRESUDA ŠAMAR BANKAMA: Građani dobili povijesnu parnicu, evo kako će do povrata novca!

Naime, još na početku suđenja u 'slučaju Franak', Dobronić je svim stranama u sporu priznao kako je radio i u Zagrebačkoj banci te da u njoj ima i otvoren račun. Niti jedna od strana u sporu na tu činjenicu nije uložila prigovor, a odvjetnicima koji su zastupali osam banaka, bitno je bilo samo da on osobno nije imao kredit u svicarskim francima.

Dobronić je još 1985. godine diplomirao na Pravnom fakultetu u zagrebu te odmah potom i volontirao na Općinskom sudu u Zagrebu. Magistrirao je na području međunarodnog trgovačkog prava.

Prvi posao koji je radio bio je u pravnoj službi Zagrebačke banke, koja je jedna od tuženih stranaka u sporu, a tamo je kao pripravnik radio punih osam godina.

Nakon rada u banci, Dobronić se vraća na Općinski sud u Zagrebu, ovog puta da bi odradio stručnu praksu te je položio i pravosudni ispit. Nakon toga opet se vratio u Zagrebačku banku, kao šef Odjela pravnih poslova za devizno poslovanje.

Dobronić 1996. godine postaje sudac Trgovačkog suda, a otad je poznat kao uvijek dobro pripremljen sudac. 2006. godine kandidirao se i za predsjednika Tgrovačkog suda u Zagrebu, no ubrzo je povukao kandidaturu iz nepoznatih razloga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene