Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U VARAŽDINU

Godinama zanemarivali vlastitu djecu pa završili na sudu. Majčino obrazloženje bilo je šokantno: "Nisam imala prijevoz..."

Dijete, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Dijete, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Majka čak sedam godina, od ožujka 2010. do kolovoza 2017., nije kontaktirala s djecom, nakon što ih je ostavila baki i djedu na čuvanje, a otac je o djeci prestao brinuti od 2013.

Varaždinski Općinski sud donio je presudu u slučaju koji pokazuje jednu od mračnih strana bivanja (nazivnim) roditeljem. Majka i otac proglašeni su krivima zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava te osuđeni na uvjetne zatvorske kazne – majka na deset, a otac na četiri mjeseca zatvora.

Pročitajte i ovo Roditelji i dijete Jedna u nizu mjera Ured za demografiju pokreće kampanju ravnopravnog roditeljstva: "Treba potaknuti i poslodavce poreznim olakšicama" Roditelji iz Pule - 5 Preminuo u bolnici Doznajemo detalje: Određen istražni zatvor roditeljima preminulog dječaka u Puli, oglasio se i DORH

Naime, majka čak sedam godina, od ožujka 2010. do kolovoza 2017., nije kontaktirala s djecom, nakon što ih je ostavila baki i djedu na čuvanje, a otac je o djeci prestao brinuti od 2013., tek je ponekad kontaktirao s njima, piše Podravski.hr.

"Kao majka malodobne djece potpuno je prestala voditi brigu o svojoj djeci, na način da je, nakon što je napustila obiteljsku zajednicu, svu skrb o djeci prešutno prepustila djedu i baki koji su prethodno živjeli s njima u istoj kući, ali u odvojenom kućanstvu, dok ona s djecom nije uopće kontaktirala, nije ih posjećivala, nije se raspitivala o njihovu zdravstvenom stanju, imovinskim prilikama, niti je uopće doprinosila za njihovo uzdržavanje, nije odlazila u školu, niti se interesirala za njihovo obrazovanje, školske obveze, nije ni na koji način sudjelovala u skrbi, odgoju i podizanju djece, svjesna da na opisani način ugrožava psihički razvoj svoje djece, kao i njihovu emocionalnu stabilnost”, piše u presudi Općinskog suda u Varaždinu.

Majka je tijekom istrage obrazložila kako nakon odlaska iz obiteljskog doma nije viđala djecu jer joj je prijevoz bio problem. "Nikad nisam išla posjetiti djecu, iako mi je bivši rekao da se mogu javiti njegovom ocu kada ih želim vidjeti. Nisam tražila ni da mi netko dovede djecu. Uzdržavanje sam plaćala neko vrijeme, ali sam prestala jer sam bila u lošoj materijalnoj situaciji", rekla je majka i više puta svoje postupke opravdavala neimaštinom.

Otac se tijekom kaznenog postupka branio šutnjom, o cijeloj situaciji nije rekao ništa. Centar za socijalnu skrb im je oduzeo djecu te im zabranio da stanuju s njima, dok su djeca povjerena na skrb djedu i baki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene