455680
455680
455680
455680
455680

SUD U SARAJEVU ODLUČIO Određen pritvor uhićenim časnicima HVO-a!

  • , 02.11.2016., 14:03
  • Autor:
  • komentara

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete. Almin Dautbegović, Matuzovićev odvjetnik, potvrdio je za Dnevnik.hr da će podnijeti žalbu na ovo rješenje suda.

 
 
 
 
Sud BiH (Foto: screenshot YouTube)
Sud BiH (Foto: screenshot YouTube)

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću, Sud Bosne i Hercegovine je danas donio rješenje kojim je prijedlog Tužilaštva usvojen i određen jednomjesečni pritvor prema osumnjičenima.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 30. studenog 2016. godine, ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega.

Također, navedeno je kako postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, sudionike ili prikrivače.

Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti te ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Almin Dautbegović, Matuzovićev odvjetnik, potvrdio je za Dnevnik.hr da će podnijeti žalbu na ovo rješenje suda.

Prema našim informacijama uhićene se sumnjiči da su kao pripadnici 106. brigade HVO-a od svibnja 1992. godine na području Orašja uhićivali i zatvarali civile srpske nacionalnosti. Uhićeni civili odvođeni su na radove na crtu bojišnice, gdje je jedan dio njih stradao. Sumnjiči ih se i za mučenje i zlostavljanje zarobljenika.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se