Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studentski život

Zagrebačko Sveučilište ponudilo nešto novo - centar za savjetovanje studenata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred studentima su brojni izazovi, a oni ponekad mogu biti stresni. Zagrebačko sveučilište ponudilo je nešto novo - centar u kojem studenti mogu dobiti savjete kako učiti, pobijediti tremu, steći potrebno iskustvo ili pak upoznati svog budućeg poslodavca.

Već treću jesen Josip Karuc i Ivan Vukičević obiteljski dom zamjenjuju studentskim. 'Sad smo u jednoj od najboljih soba', kazali su. No, takvu sobu treba i zaslužiti. Josip je vrhunski sportaš, trenira skokove u vodu, ima stipendiju i prosjek 4,8. 'Ove godine, baš se mogu pohvaliti, počeo sam na fakultetu redovitije učiti nego u srednjoj. Ima mnogo gradiva. Lakše je učiti kada se redovito uči.', kazao je.

Pročitajte i ovo Ana Dorotić Čaljkušić većina nije ugrožena Puljak ostao bez vijećnice: Dorotić Čaljkušić dala ostavku i istupila iz stranke Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara"

No nije uvijek lako. Najstresnija je, kaže, prva godina kada je sve novo, ne znaš kako stvari funkcioniraju, kako učiti, polagati ispite. Od ove akademske godine otvoren je centar za savjetovanje i podršku studentima smješten u rektoratu.

'Sadrži psihološko savjetovanje za studente, razvoj karijere, organizacije različite susrete s poslodavcima, našim bivši studentima, a isto tako daje podršku različitim aktivnostima razvoja akademskih vještina', kazala je prorektorica Blaženka Divjak.

>> Studenti, ovo biste TREBALI ZNATI ako na predavanja nosite laptop

Camille Valencon, studentici iz Belgije koja će u Zagrebu provesti ovu godinu sviđa se ideja mjesta na koje može doći po savjet. Oduševljena načinom na koji žive hrvatski studenti, od druženja do izlazaka, a fakultetske obveze tek je čekaju. 'Hrana u menzi mi se ne sviđa, ali sve ostalo je jeftino što je super za studente. U Belgiji je veoma skupo', kazala je.

Jeftine studentske sobe ono su o čemu dubrovački studenti mogu samo sanjati. Nemaju dom, pa jedino što im preostaje je skupo podstanarstvo. 'To je u okviru negdje oko 1.500 kuna, s režijama dođe i preko 2.000 kuna za jednu osobu', kazao je Dinko Franotović, student dubrovačkog Sveučilišta.

Više od cijene brine ih lipanj kada zbog turističke sezone počinje noćna mora. 'Privatni iznajmljivači izbace studente na cestu, a studentski rokovi su još u tijeku', kazao je.

Studentski dom u Dubrovniku zasada je samo ideja. Dokumentacija potrebna za izgradnju se prikuplja. 33 milijuna eura koliko bi trebao stajati u dubrovačkom se sveučilištu nadaju se da će većinom doći iz strukturnih fondova Europske unije. 'Ja se nadam da će ovaj projekt biti među onim projektima koji će se moći financirati već od 2014. Godine', kazala je profesorica prof.dr.sc. Vesna Vrtiprah, rektorica dubrovačkog Sveučilišta.

S manje briga oko smještaja dubrovački studenti lakše bi se posvetili putu do diplome.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene