Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stav profesora

Studenti, ovo biste TREBALI ZNATI ako na predavanja nosite laptop

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studentima uskoro počinju predavanja. Svaka nova generacija sve manje koristi bilježnice, a sve više laptope i tablete. Na predavanjima su sve prisutniji i pametni telefoni. Što profesori misle o toj vrsti pomoći?

Korištenje laptopa, tableta i pametnih telefona na predavanjima sve je češće među studentima. Prof.dr.sc. Mirza Žižak, profesor fiziologije i imunologije, voditelj Ureda za e-učenje i predsjednik Povjerenstva za e- učenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu odgovorio je za Dnevnik.hr prilikom kojih je predavanja korisno, pa čak i poželjno koristiti uređaje, a kada za njih nema potrebe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijena medicinskog obrazovanja Dobar liječnik zlata vrijedi, ali i zlata košta: "Ako želi ulagati u svoje znanje, mora godišnje ulagati značajna sredstva" Studenti medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu POPUNJENI BEZ PROBLEMA Katoličko sveučilište otvorilo novi studij: Prijemnog ispita nema, godina stoji 38.000 kuna, predavat će i Alemka Markotić

>> VIDEO 8 besplatnih sveučilišnih predavanja na YouTubeu

'Ukoliko se radi o klasičnom, tradicionalnom, predavanju tada korištenje laptopa ili tableta nema nekog značajnijeg utjecaja na samo provođenje predavanja. S druge strane novi pristup predavanju, u kojem se očekuje interakcija studenata po principu brzog odgovaranja na postavljanja pitanja s ciljem dobivanja trenutne slike o tome jesu li studenti razumjeli sto im se predaje, često zahtjeva da studenti aktivno koriste tablete ili pametne telefone. Putem njih student može sudjelovati u odgovaranju na pitanja a odgovori se odmah analiziraju i dobiva se jasna predodžba koliko je studenta razumjelo obrađeno gradivo', rekao je profesor Žižak.

Pojasnio je o kakvom se sustavu radi, s obzirom na to da je relativno nov, odnosno prije nekoliko godina nije se provodio. 'Radi se o tzv. 'kliker' sustavu provođenjem putem e-uređaja. Na seminarima je situacija nešto drugačija. uglavnom očekujem da studenti unaprijed putem našeg LMS sustava uz pomoć video predavanja i ppt prezentacija usvoje potrebna znanja neophodna za provođenja seminara. Na seminaru očekujem punu interaktivnost studenata pa e-uređaji nisu uvijek poželjni osim u situacijama kada se u nastavi koristi tzv. kliker sustav. S druge strane, ukoliko je seminar koncipiran kao aktivno sudjelovanje studenata u nastavi na način da tijekom seminara trebaju odgovoriti na pitanja koja testiraju njegova razumijevanja gradiva ili zahtijevaju njihovu diskusiju na zadanu temu tada je korištenje laptopa i/ili tableta poželjno', objašnjava profesor Žižak.

Korištenje uređaja na predavanjima ima svojih prednosti, ali i mana. 'Prednosti su u činjenici da se na jednostavan način može dobiti brza i jasna slika o tome koliki broj studenata seminarske grupe ili na predavanju, razumije gradivo koje se upravo obrađuje te da studenti mogu brzo pronaći i podsjetiti se stvari iz gradiva koje se obrađuje. Nedostatak je u činjenici da često studenti koncentraciju s predavanja prebacuju na sadržaje na internetu i na taj način ne mogu adekvatno pratiti tijek predavanja', zaključuje profesor Žižak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene