Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponekad su neizbježni

Studentski krediti - da ili ne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklih nekoliko dana studenti se upisuju na fakultet. Neki od njih za školarinu moraju izdvajati i do 10 000 kuna. Unatoč tome, studentske kredite koje nudi svaka banka rijetko tko koristi. Provjerili smo pod kojim uvjetima se studenti mogu zaduživati.

Od prosječnih 7000 pa sve do 10.000 kuna. Školarine za fakultete svake su godine sve više. Ali troškovi studiranja, koji se znaju popeti i do 30 000 kuna na godinu mogu se ublažiti studentskim kreditima. 'Dižu se za studij vani, doktorski, postdiplomski, kako god. No, to još uvijek nije na razini na kojoj bi trebalo biti , svakako da bi ljudi trebali biti osvješteniji po tom pitanju', kaže Tomislav Pereža iz Splitske banke.

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Ustavni sud potvrdio je pravni interes potrošača - 5 Banke tužilo 40.000 građana Nova pobjeda udruge Franak: "To je zadnja stepenica prema glavnom cilju"

Studenti ipak smatraju da su za zaduživanje premladi. Jedan od rijetkih koji se na kredit odlučio je Mladen. Iako je fakultet završio, ovo će mu pomoći u stjecanju doktorata, koji na godinu iznosi 17.000 kuna. 'Uzeo sam što je financiranje doktorskog studija vrlo skupo, izazva troškove koje kao zaposleni obiteljski čovjek ne mogu tako lako podnijeti', kaže Mladen.

>> Mogu ostati bez studentskih kredita zbog Facebooka!

Studentski kredit može se podignuti ili za plaćanje školarine ili za životne troškove. Ovisno o vrsti, novac će studentima biti isplaćen jednokratno ili će im svaki mjesec sjedati na račun.

Studentski kredit može se podići od pet pa čak do 450.000 kuna. Veći iznosi odobravaju se studentima koji odlaze u inozemstvo. Ali ništa bez kreditno sposobnog jamca. 'Morate imati sudužnika, čovjek kad se nakon dvije, tri, četiri godine, kad već krene u otplatu, kad se čovjek zaposli, onda se to sudužništvo može skinuti', dodaje Pereža.

Kamate iznose od 3,99 do 8 posto. One niže plaćat će studenti kojima fakultet, grad ili županija subvencionira iznos kamatne stope. U Osijeku je tako već četiri godine. 'To je već preko 150 zahtjeva neki su već završili, počeli vraćati, neki se zaposlili', kaže Stjepan Čuraj, predsjednik povjerenstva za studentske kredite grada Osijeka.

Studenti kredit mogu početi vraćati tek kada završe fakultet, a najdulji rok za otplatu je deset godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene