Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razočarani studenti

Pogledajte što je dočekalo studente s invaliditetom u obnovljenom domu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti su se veselili novim sobama, a onda je uslijedio šok...

Marko Arambašić predstavnik studenata s invaliditetom objasnio je kako je smještaj u obnovljenim domovima daleko ispod one razine kakav je bio prije same objave. Najveći je problem to što je smanjena kvadratura sobe, pa je mjesta za kretanje samo tri kvadrata. Osobi koja je u kolicima i još ako k tome ima asistenta, kretanje u svega tri kvadrata je veoma teško.

Pročitajte i ovo Krađe u studentskom domu, ilustracija - 3 Studenti ljutiti Krađe u studentskom domu uzele maha, nekima je ukradeno čak i - donje rublje: "Stave kapuljače pa ne možemo utvrditi o kome se radi" Ples na kiši u Zagrebu Romantika na Savi VIDEO Dok munje sijevaju, ova dva para zaplesala su na kiši: "Međusobno se ne poznaju, preslatko je bilo"

'Na umivaoniku se nalazi slavina koja je toliko kratka da je veliki izazov oprati ruke nekome tko sjedi u kolicima', kaže Marko. 'Praktički jedna osoba s kolicima može biti unutra. To može koristiti netko tko je pokretan, ali ne i mi', rekao je Marko za Dnevnik.hr.

Objašnjava kako je arhitektima već prije same obnove napomenuo da se studentima može obratiti ukoliko ima nekih pitanja oko načina na koji bi trebalo sobe prilagoditi njihovim potrebama, međutim nakon što su radovi u domovima završeni, a oni došli vidjeti svoje nove sobe, veoma su se razočarali.

Kvadratura sobe umanjena je nauštrb kvadrature kupaonice, a arhitekt je, napominje Marko, povećanje prostora kupaonice opravdao propisima, dok za propise oko kvadrature sobe, priča Marko, arhitekt nije znao. 'Pravilnik je jako loše napisan, jer se radi o osobama s odličnim kolicima koje se same voze. No, nisu se držali ni tog pravilnika, jer su tvrdili da to ne postoji - a postoji', tvrdi ovaj student.

Osim raspoložive kvadrature u sobama, studenti s invaliditetom dobili su i namještaj kao i ostali studenti, ali takav namještaj nije prilagođen njihovim potrebama.

'U sobe su stavili namještaj kao i za ostale studente, kao što su ormari s ladicama, fiksni stolovi... Sav je namještaj osim lavaboa napravljen kao i za ostale studente. Poseban problem je voda u kupaonici. Naime, kada prolazite pokraj kupaone voda se sama pušta. Kad god prođete pokraj kupaone otvori se voda. Tu se ne može živjeti šest, sedam godina. Tko zna kad će se to ponovno renovirati. Bačen je novac', ispričao je Marko.

Napominje ipak kako su predstavnici studenata s invaliditetom bili na sastanku u SC-u te da su ondje prihvatili njihove primjedbe i obećali sve popraviti. 'Nismo im dali nikakav rok do kojeg bi se to trebalo riješiti. Radije bi da se radi i duže, ali da na kraju sve ispadne kvalitetno', napominje Marko.

Studenti s invaliditetom, kaže, sada se nalaze u domu Stjepan Radić u kojem su smješteni i u apartmane za zdrave studente, ali koje su zbog radova na Cvjetnom, prilagodili studentima s invaliditetom.

Trenutačno se u studentskim domovima nalazi 30-ak osoba s invaliditetom. Na Cvjetnom je za njih bilo 19 soba, a sada ih je 39. 'Poduplali su broj soba tako da ni jedna ne valja za osobu u kolicima. Samo da su prekopirali nacrt to bi funkcioniralo', zaključuje Marko.

Što je napravljeno dobro?

Kaže da je dobro napravljena betonska rampa, ali napominje da k tome nije bilo potrebno raditi još i hidrauličnu rampu odmah do betonske. Umjesto toga, hidraulična je mogla biti iskorištena za prilaz učinioci na katu, napominje.

Marko je pohvalio način na koji su izvođači radova uredili okoliš, a voditelj projekta Damir Ivšić, pojasnio je kako on sada izgleda: 'Okoliši oba naselja prilagođeni su kretanju osoba s invaliditetom bez arhitektonskih barijera što smo na licu mjesta provjerili zajedno sa studentima s teškoćama u kretanju koji su nam dali vrlo vrijedne savjete kako riješiti sve potencijalne barijere.'

Dodaje kako se sa studentima razgovaralo oko uređenja te da su se prije obnove odlučili za sistem smještaja jedna soba – jedna kupaonica, od nekoliko ponuđenih varijanti.

'Parametri po kojima su rekonstruirane sobe za osobe s invaliditetom su definirani zakonskom regulativom te je tvrtka 'Konzalt ing' projektant ovlašteni arhitekt Nikola Mustapić dipl.ing, izradila projektnu dokumentaciju, dobila potvrde javnopravnih službi na istu i na koncu za izvedene radove su dobivene uporabne dozvole', navodi Ivšić.

Razgovor i uvažavanje primjedbi

'Sobe za osobe s invaliditetom imaju brojne značajke koje ih definiraju kao prilagođene prostore poput širine vrata, dimenzija kupaonica, rasporeda i vrste sanitarija u kupaonicama, prilagođenim visinama kvaka na prozorima, posebnim krevetima s elektro pokretanjem, posebnim madracima, parametrima koji su definirani zakonskom regulativom. U SN Cvjetno naselje prilagođeno je 39 jednokrevetnih soba svaka sa svojom kupaonicom te su uređene i dvije sobe za odmor asistenata osoba s invaliditetom.

Nažalost, zatečeni prostorni parametri rastera postojećih zgrada nisu omogućili veću prostranost soba kao što je slučaj u novosagrađenim paviljonima SN Stjepan Radić, tako da je i raspored namještaja determiniran postojećim prostorom i rasterom nosivih zidova.

Nakon završetka radova zamolili smo naše korisnike studente s invaliditetom da obiđu prostore i daju svoje mišljenje o novim prostorima te smo od njih dobili savjete kako prostore još dodatno poboljšati za njihove potrebe, na čemu upravo radimo', zaključuje Ivšić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene