Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

'Zabranom korištenja PR usluga nije narušeno tržišno natjecanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je u rekorsnom roku donijela stručno mišljenje o zabrani angažiranja PR agencija u državnim tijelima.

Nakon što su se PR agencije pobunile protiv zabrane kojom se onemogućuje državnim tijelima da ih angažiraju za komunikaciju s javnošću, Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) podnijela je zahtjev za stručnim mišljenjem od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Samo četiri dana nakon što je zahtjev poslan, AZTN donijela je mišljenje, koje, očekivano, ne ide u prilog PR agencijama. 'Agencija je izvršila uvid u odredbe Odluke Vlade RH o obavljanju poslova odnosa s javnošću (dalje: Odluka), kojom se u točki I. tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima kojima je osnivač Republika Hrvatska te trgovačkim društvima kojima je Republika Hrvatska većinski ili pretežiti vlasnik ili imatelj dionica ne dopušta angažiranje temeljem ugovora fizičkih i pravnih osoba za obavljanje poslova uspostavljanja i održavanja odnosa s javnošću i upravljanja komunikacijama prema definiranim ciljanim skupinama ili javnostima (PR poslovi)', stoji u mišljenju Agencije.

>> PR agencije zgrožene i šokirane odlukom Vlade: 'To je suprotno praksi u EU!'

'Istodobno, točkom II. ove Odluke uređeno je da se iznimno mogu uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske koja se utvrđuje posebnom odlukom, za PR poslove temeljem ugovora angažirati fizičke i pravne osobe izvan sustava odnosno one na koje se odnose odredbe točke I. ove Odluke, ali samo kada se radi o projektima, programima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja', stoji u obrazloženju stručnog mišljenja', stoji u mišljenju.

'U odnosu na Odluku, mišljenje je Agencija da odredbe točke I. ove Odluke nisu u suprotnosti s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, odnosno da zabranom korištenja PR usluga od strane tijela državne uprave, pravnih osoba i trgovačkih društava u pretežitom ili većinskom vlasništvu Republike Hrvatske nije spriječeno ograničeno ili narušeno tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu pružanja usluga odnosa s javnošću odnosno PR usluga', glasi mišljenje AZTN-a koje su zajednički donijeli Olgica Spevec, predsjednica Vijeća, Mladen Cerovac, zamjenik predsjednice Vijeća, Vesna Patrlj, Milivoj Maršić, i Mirna Pavletić-Župić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene