Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza retorike

'Izvrstan govor Petrova, Milanović i Karamarko kao na predizbornom skupu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O porukama političkih vođa u izbornoj noći razgovarali smo s kolumnisticom Dnevnik.hr-a i stručnjakinjom za političku komunikaciju Gabrijelom Kišiček.

Govore koje su sinoć održali i Božo Petrov, voditelj Mosta nezavisnih lista i predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, za Dnevnik.hr analizirala je stručnjakinja za političku komunikaciju dr. Gabrijela Kišiček.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O stipi petrini MOST: 'Neki se žele vratiti, ali prvo tražimo javnu ispriku' Slika nije dostupna Svatko u svom stilu JOŠ MALO DO IZBORA Evo kako se 'časte' politički suparnici

Najveće iznenađenje ovih izbora bio je Most predvođen Božom Petrovom, mladim gradonačelnikom Metkovića, kojima ni najoptimističnije ankete nisu predviđale onoliko mandata koliko su dobili – čak 19.

Pogledajte dramatičan govor Bože Petrova

Sam Božo Petrov sinoć je, unatoč iznenađujuće velikom broju osvojenih mandata, prema Kišiček, u svom govoru bio skroman, umjeren, neeuforičan. 'On na hrvatsku političku scenu unosi novu retoriku, politički diskurs bez pretencioznih velikih riječi, a dovoljno poetičan i figurativan. Umjeren je. U njegovom govoru protežu se izrazi poput bolje i naprednije društvo, nada, vjera da se promjene mogu dogoditi i želja za boljom Hrvatskom', rekla je Kišićek.

Biografija Bože Petrova: Mladi psihijatar koji je nakon 16 godina 'srušio' Jamba

Dodaje kako je Petrov imao nekoliko poetičnih rečenica, ali i da nisu bile pretjerane. Kao primjer za to navodi rečenicu koju je izrekao tijekom govora: 'Vrijeme za reforme isteklo je jučer'.

'Izvedbeno vođa Mosta pokazao je smirenost, a i sadržajno govor mu je bio izvrstan', zaključuje Kišiček.

'Za Milanovića i Karamarka izbori još nisu završili'

Slušajući govore Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka može se zaključiti, smatra Kišiček, da je njihovo obraćanje bilo vrlo slično još jednom predizbornom skupu, za njih izbori još nisu završili.

'Zoran Milanović bio je nešto blaži, bez napada i onog što je inače bilo karakteristično za njegove prethodne govore. Održao je jedan dobar govor u kojem je koristio svoje predizborne parole, ali oblikovao je to u govor kojim poziva na suradnju. Ovog puta karakteristično je da se u govoru nije nazirala arogancija, te je pozivao sve da surađuju s koalicijom predvođenom SDP-om. U govoru nije predstavljao sebe kao vođu nego ravnopravnog partnera i to je promjena njegove retorike', objašnjava Kišiček.

MILANOVIĆEVI POZIVI MOST-u 'Pozivam sve koji žele reforme da nam se pridruže'

Za primjer te promjene navodi Milanovićevu rečenicu: 'S dobrom vjerom prema svakome, a zlobom prema nikome'. 'To je velika promjena kod Zorana Milanovića', kaže.

'Tomislav Karamarko bio je ne samo optimističan nego i s naznakama euforije zbog pobjede. Ponavljao je elemente svog programa koje smo mogli čuti na HDZ-ovim predizbornim skupovima, da će se boriti da mladi čovjek ne napusti Hrvatsku, potom okosnice njihove ideologije, a to su branitelji i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Karamarko je u govoru bio ponešto borbeniji od Milanovića. Čak je i spomenuo riječ borba, da u Hrvatskoj počinje borba za kvalitetniji život, a HDZ mora predvoditi tu borbu. Karamarko tu sebe predstavlja kao vođu', rekla je Kišiček.

Karamarko: Nikakva kombinatorika, nikakvi brojevi - idemo svi raditi za Hrvatsku

I lider HDZ-a je imao poetičnih elemenata u govoru, prezentiravši HDZ kao nadstranku, a jedino što je važnije od stranke je Hrvatska, dodaje stručnjakinja za političku komunikaciju. 'Spomenuo je i kako je ovo reformirani HDZ, te je to bio poziv onima koji su se dvoumili oko njih, da ih se podsjeti da se sada radi o HDZ-u drugačijem od onog prije nekoliko godina', zaključuje Kišiček.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene