Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je bilo isplanirano

Stručnjak za Bliski Istok: 'Cijelo su vrijeme bili u prednosti i ostvarili svoj cilj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brutalno smaknuće Hrvata otetog 22. srpnja u Egiptu komentirao je politolog i stručnjak za Bliski Istok, Vedran Obućina.

Prateći arapske medije, politolog i stručnjak za Bliski Istok, Vedran Obućina, doznao je za brutalno ubojstvo Hrvata Tomislava Salopeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon svega ODGOVARAJU HRVATSKI EKSPERTI Je li Hrvatska sigurna zemlja? Slika nije dostupna U Rijeci Vesna Pusić održala izvanrednu konferenciju za medije

'To je jednostavno potvrda naših realnih očekivanja koja samo imali od prije. Bilo kakav oblik pregovora nažalost nije uspio, bilo da se radilo o pregovorima oko oslobađanja određenih osoba ili otkupnini. Pregovori su očigledno propali', kazao nam je politolog i stručnjak za Bliski Istok, Vedran Obućina.

ISIS tvrdi: 'Pogubili smo Tomislava Salopeka'. Premijer sazvao pressicu, Predsjednica otkazala sve aktivnosti

Dodaje kako je od strane hrvatskih vlasti učinjeno sve što se u situaciji u kojoj se Hrvatska našla, moglo poduzeti.

'Pritiskalo se na egipatsku vlast, no kako nije bilo poznato gdje se oteti Tomislav Salopek nalazi, niti je li živ ili se radi samo o igri terora, bilo je teško poduzimati bilo kakve konkretne akcije', kazao je Obućina.

Strane su agencije uz objavu o dekapitaciji objavile i fotografiju obezglavljenog tijela Tomislava Salopeka sa porukom Islamske države u kojoj navode razlog obezglavljivanja Salopeka zbog sudjelovanja Republike Hrvatske u napadima na Islamsku državu.

'To je naša obaveza kao članice NATO saveza ali i kao same države, zajednice i etniciteta. Moramo se boriti protiv terorizma i to je jedini način, protiv toga ne možemo', dodaje Obućina koji kaže kako ne smatra ovo direktnim napadom na Hrvatsku već porukom Islamske države koja na taj način sije strah diljem svijeta.

KRONOLOGIJA SLUČAJA Tomislav je otet iz svog automobila u blizini Kaira...

'Uhićenje Tomislava Salopeka pomno je bilo planirano danima, možda čak i mjesecima unaprijed. Džihadistima nije bitno koje je nacionalnosti njihova žrtva, samo da je sa Zapada, kako bi njihova poruka bila jasnija. Salopek je uzet kao primjer zapadnog radnika u Egiptu, kako bi pokazali na što su sve spremni ne bi li ih Zapad shvatio ozbiljno i prekinuo napade', kazao je Obućina

Dodaje kako treba vidjeti što će egipatske vlasti poduzeti u vezi ovog slučaja te hoće li biti konkretnih informacija o cijelom procesu pregovora i od strane hrvatskih vlasti. Napominje kako postoji mogućnost da su se pregovori razvijali u pozitivnom smjeru za Salopeka s obzirom na činjenicu da je produžen rok za ispunjenje zahtjeva džihadista.

'Svakako da je postojao optimizam u onom trenutku kada je došlo do odgode, taj element je jako zanimljiv, morao je postojati razlog zbog kojeg su produžili rok. Je li se radilo o nekim imenima, osobama za koje se tražilo da ih se pusti iz zatvora ili novčanim iznosima na istitucijama je da procijene hoće li izlaziti s tom informacijom', rekao je Obućina.

Smatra da su džihadisti pokazali kako su cijelo vrijeme bili u prednosti, te kako njihov cilj nije bio izbavljivanje određenih osoba iz egipatskog zatvora već dobivanje medijske pozornosti. Smatra i da je sve bilo isplanirano unaprijed te kako će se zasigurno pojaviti informacije o točnom trenutku njegova smaknuća, informacije o tome kako nije pogubljen danas već u trenutku isteka roka za ispunjenje zahtjeva. No to su sve, tvrdi Obućina, spekulacije na kojima Islamska država prikuplja bodove i medijsku pozornost.

Salopek je deveti državljanin Zapada kojeg je IS dekapitirao

'Njima je iznimno stalo o medijske pažnje i to je njihov način postojanja, sijanje straha putem medija', smatra Obućina te dodaje kako nam preostaje jedino da se kao država nastavimo boriti protiv takve vrste terorizma, da sa svim raspoloživim sredstvima pokušamo sudjelovati u većoj koaliciji koja će se zajedničkim snagama svih država boriti protiv Islamske države.

'U arapskom svijetu ima puno hrvatskih radnika, stoga mogućnost od ponovne otmice svakako postoji. Na međunarodnim, stranim tvrtkama je da povećaju zaštitu radnika i stručnjaka koji dolaze sa Zapada. Njima nije važno tko je, važno je da se radi o zapadnjaku i da njihov čin što više šteti ugledu egipatske države', kazao je Obućina te zaključio kako je ideja o kalifatu koji uključuje i Hrvatsku 'znanstvena fantastika'.

Smatra da su kao vojna sila potpuno nesposobni napredovati, no da zbog njihovog funkcioniranja u malim skupinama i terorističkim organizacijama diljem svijeta koje su dobro obaviještene, imaju moć za sijanje straha.

Podsjetimo, Tomislav Salopek otet je u Egiptu 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

5. kolovoza islamisti su objavili video na kojem Tomislav čita njihovu poruku upućenu egipatskoj Vladi - oslobodite uhićene muslimanke. Zahtjev za otkupninom zatražili su od francuske kompanije za koju je radio Salopek.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene