Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad političari prevrše mjeru

Stručnjaci upozoravaju: Djeci nije mjesto u političkim kampanjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prošlim kampanjama, kao ni u aktualnoj - djeca nisu ostala pošteđena zagrljaja, fotografiranja, sudjelovanja u različitim otvaranjima radova s političarima.

Istražili smo što na to kažu stručnjaci za djecu i postoji li u Hrvatskoj zakon koji bi to spriječio? Djeca na otvaranju radova, sa zastavicama stranaka, u zagrljaju političara ili čak na plivanju. Pravobraniteljica upozorava političare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Preuzimanje političke odgovornosti' GONG traži raspuštanje Sabora Slika nije dostupna Na velike koalicije nemaju utjecaja Ponovljeni izbori odredit će predstavnike manjina

'Neka poštuju prava djeteta da ih ne iskorištavaju na plakatima, izbornim skupovima ili na drugim mjestima. Dižem svoj glas protiv bilo kakve manipulacije djecom, uvijek odnosno bilo kada, a posebno u političkim kampanjama', ističe Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu. 'Nisu glasači, ali svakako se mora voditi računa o njima i tijekom predizborne kampanje poštivati njihova prava', ističe Lora Vidović, predstojnica UNICEF-ovog ureda u Hrvatskoj.

Kao simbol nevinosti i dobrote političari ih očito smatraju sjajnim alatom za prikupljanje političkih bodova. 'Ova lekcija o demokraciji o zabrani korištenja djece u izbornoj kampanji, već je nekoliko izbora prošlo, nažalost naši političari to još nisu shvatili', tvrdi Dragan Zelić iz udruge GONG.

Ured pravobraniteljice već je upozoravao u svojim izvješćima da bi bilo pametno da se donesu propisi. 'Ja doista mislim da bi bilo najbolje da se donesu pravila, zakon, bilo što što bi odredilo i načine kako se političari i stranke moraju ponašati, ali i koje su sankcije za one koji to prekrše', kaže Jelavić.

Djeci koju nitko ništa ne pita, a koja čine gotovo četvrtinu stanovništva Hrvatske, mjesto je u kvalitetnim političkim programima, a ne u političkim kampanjama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene