Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljeni zaključci stručnjaka

Stručnjaci: Projekt izgradnje HE Ombla prihvatljiv i izvediv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Sveučilištu u Dubrovniku predstavljeni su zaključci stručnog savjetodavnog tijela za projekt Hidroelektrana Ombla po kojima je projekt izgradnje HE Ombla prihvatljiv i izvediv.

Riječ je o stručnjacima iz geologije, hidrogeologije, geotehnike, seizmologije i građevinarstva iz Makedonije, Slovenije, BiH i Hrvatske.

Prof dr. Tatjana Vlahović s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije splitskog Sveučilišta rekla  je da razrađena projektna rješenja pojedinih objekata potvrđuju da je ideja izgradnje HE Ombla tehnički ostvariva.

Uz upotrebu suvremene tehnike izvođenja moguće je odbaciti i najmanju sumnju u svezi s izvedivošću zatvaranja aktivnih ili danas neaktivnih podzemnih krških kanala, a što je dosad bio najveći izvedbeni izazov samog projekta, rekla je Vlahović.

>>Laos gradi hidroelektranu vrijednu 3,6 milijardi dolara, ugroženo 6 milijuna ljudi!

'Osim problema koji su posljedica visoke seizmičke aktivnosti dubrovačkog područja, projekt HE Ombla je vrlo korektno i stručno napravljen i smatramo da bi se trebalo pristupiti njegovoj realizaciji bez opasnosti po sigurnost objekata i ljudi', kazala je Vlahović i dodala kako je HE Ombla s inženjerskog stajališta zanimljiv i inovativan projekt koji će rezultirati proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora i poboljšanjem vodoopskrbe Dubrovnika i okolnog područja.

O hidrogeološkim značajkama govorio je prof. dr. Darko Mayer s Rudarsko-geološkog naftnog fakulteta u Zagrebu, a o seizmotektonskim značajkama prof. dr. Eduard Prelogović s istog fakulteta.

O istome su govorili i dr. Dušan Aleksovski sa Sveučilišta u Skopju, a Zdenko Josipović iz Ljubljane naglasio je da je projekt tehnički izvediv i nema nikakve opasnosti za ljude i objekte.

Nakon prezentacije slijedila su brojna pitanja aktivista ekoloških udruga iz Dubrovnika te stanovnika Rijeke dubrovačke koji su u većini bili protiv toga projekta između ostalog izražavajući nezadovoljstvo studijom utjecaja na okoliš te bojazni da bi uslijed mogućeg potresa moglo biti velikih problema s tim projektom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene