Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod povećalom

Strani mediji: Hrvatska uvučena u europsku krizu, izbjeglice riskiraju kroz minska polja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Val izbjeglica s Mađarske granice je preusmjeren na Hrvatsku, a time su naša granica i naša zemlja, kao tranzitna stanica za izbjeglice, došli pod povećalo europskih i svjetskih medija.

Prva skupina migranata stigla je u Hrvatsku, piše BBC i dodaje kako je nova ruta za migrante pornađena samo dan nakon što je Mađarska de facto zapečatila svoju granicu sa Srbijom. BBC dodaje kako je u Hrvatsku pristilo 150 izbjeglica te da hrvatske vlasti ističu kako su spremne primiti izbjeglice ili ih preusmjeriti prema kud god žele dalje otići u EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mjere na Bajakovu ostaju Ostojić: Mislim da je vrijeme da netko shvati da je Hrvatska obranjena Slika nije dostupna O blokadi granice Milanović poslao poruku srpskom narodu

Agencija Reuters prenosi kako se "Hrvatska našla uvučena u izbjegličku krizu Europe" te da je u srijedu nekoliko desetina migranata prehodalo granicu između Hrvatske i Srbije između Šida i Tovarnika kroz polja.

Reutersov kamerman svjedoči kako je snimio barem stotinu migranata kako prelaze preko granice, većina u autobusu, dok su neki prelazili čak i taksijem. Dodaje kako nekolicina pristiže i iz Iraka.

PRVI VAL IZBJEGLICA ULAZI U HRVATSKU: Puno je male djece, mnogi su iscrpljeni, traže liječničku pomoć

Ista agencija prenosi i kako je hrvatska policija okupila migrante koji su prešli granicu i odvela ih kako bi registrirali njihov ulazak u zemlju.

Britanski ugledni list Guardian prenosi kako su timovi pirotehničara poslani u pogranična područja u Hrvatskoj, zbog opasnosti da životi migranata budu ugrožnei mogućim prolaskom preko minski osjetljivih područja.

Guardian podsjeća kako je riječ o minama zaostalim iz perioda Domovinskog rata. Prenose i kartu koju je napravio MigrationAid Hungary te je objavio i na svojem Twitter profilu.

Guardian ističe kako alternativne rute koje migranti koriste kako bi izbjegli graničnu kontrolu u Hrvatskoj, nisu dobro rješenje, ali migranti su toga svjesni te svejedno riskiraju. Organiziraju se i putem Facebook grupe "The Stations of the forced wanderers".

Financial Times citira premijera Milanovića koji je rekao kako će "migranti moći proći kroz Hrvatsku te da će im Hrvatska u tome pomoći".

U međuvremenu se broj ulaska migranata u mađarsku smanjuje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene